Золоті 300 метрів. Хабар за виїзд З України

травня 02 / 2020
Золоті 300 метрів. Хабар за виїзд З України
Як на західному кордоні діє система поборів з людей які виїжджають з країни.
Поки одні дотримуються карантину, інші не погано так собі заробляють. Наші колеги із інтернет порталу «Страна.ua» провели журналістське розслідування і от що з’ясували. Виявляється – проїзд від українського до польського пропускного пункту раптом став коштувати 2 тисячі гривень.

З початку карантину виїзд до Польщі, а саме проїзд 300 метрів кордону, неофіційно обходиться українцям в 50-80 доларів. І це при тому, що у них є всі законні підстави виїхати з країни. Частина “баришів” йде перевізникам, з них, за їхніми словами, вони діляться кругленькими сумами із прикордонниками.

Виїзна схема, яка діє на українсько-польському кордоні КПП «Краківець» у Львівській області та «Ягодин» на Волині виглядає так. На заправці, біля кордону, люди сідають в один з міні-бусів, розрахованих зазвичай на 8-9 чоловік, там вони чергують цілодобово. Віддають чесно-зароблені водієві і останній без будьяких перешкод провозить їх через кордон. За скромними підрахунками, з кожної такої «ходки» бус приносить 8-18 тисяч грн чистого прибутку, а таких ходок в день – близько п’яти.
Золоті 300 метрів. Хабар за виїзд З України

Найдорожче – власне перетин кордону, це всього 300 метрів нейтральної території від українського до польського шлагбаума. На пункті пропуску «Ягодин» такса приблизно 50-60 доларів, на Краковці 80 умовних одиниць.

З польської сторони – другий «вокзал», де теж чергують українські перевізники. Вони розвозять по Польщі. В середньому дорога з України до Польщі тепер обходиться в 90-100 євро (2,7-3 тис. грн. відповідно), в той час як до карантину той же шлях коштував 25 євро (близько 700 грн).

Гроші за прогулянку кордоном, платять безпосередньо водіям. Ті, зізнаються, в приватних бесідах звичайно, заробленим, діляться з прикордонниками та митниками. Платять їм зазвичай за відсутність довіреності на водіння, адже за кермом «бусика» сидить підставний водій, переважно це хтось із пасажирів з правами, за що перевізники дають йому знижку за проїзд або взагалі не беруть плату за перетин кордону.

Це робиться для того, аби реальному власнику автобуса не потрібно було відбувати в Польщі два тижні карантину (за цим там, на відміну від України, стежать дуже суворо – щоденними поліцейськими перевірками і через додаток на телефоні).

В нашому випадку, водій висаджується з буса перед контролем. Такса за переїзд в 2 тисяч гривень. Це «чорний нал», без квитків і чеків. Самі перевізники пояснюють, що не хочуть руйнувати «вже встановлену цінову політику». Водії кажуть, що це плата не за дорогу, а за” послугу “. Прикордонники на контролі вимагають по 50 грн з людини, з машини виходить 200-500 грн. « підставний водій» йде з паспортами в будівлю прикордонного контролю, а потім повертається засмучений. «Нас не пустять, бо немає довіреності на машину, або 200 грн» на каву «погранцам треба заплатити», – каже він. Це хабар за те , що вони закривають очі на відсутність довіреності у водія. Звичайно, ми погодилися дати «на лапу» прикордонникам, це крім плати за перетин перевізникам - Перший.
Категорія : Україна


Залишити Коментар