Булінг серед дітей: у підлітковому віці він є найбільш психотравматичним

жовтня 20 / 2024
Тиждень профілактики булінгу в Дубівському ліцеї добіг кінця. Антибулінгова програма охопила широку аудиторію – від першачків до учнів старших класів. Про тренінг “Коза-Дереза” для молодших ліцеїстів писали раніше, а в цьому дописі мова піде про недопущення цькування в підлітковому середовищі.

Булінг не має вікових меж, але саме у підлітковому віці він є найбільш психотравматичним. Це зумовлено нестабільністю психоемоційного стану підлітків, гострою потребою в ідентифікації з групою однолітків та незавершеним процесом становлення особистості.

Підлітки потрапляють у зону ризику, адже вони часто несвідомо втягуються в соціально-рольову гру з трьома незмінними ролями:
1 - агресор,
2 - мішень,
3 - спостерігачі.

Тому пильна увага батьків і педагогічних працівників до цієї категорії учнів ніколи не є зайвою.

Булінгу можна уникнути, якщо розуміти його природу, мати розвинений емоційний інтелект, володіти азами транзактного аналізу, користуватися адекватними для ситуації копінг-стратегіями та навчитися розширювати свої психологічні кордони.

Саме цьому вчилися учні середньої і старшої ланки нашого ліцею, аби за потреби бути готовими змінити правила гри та мати сміливість сказати: “Стоп! Зі мною так не можна”.

P.S. Українським законодавством за булінг, як один з видів насилля, передбачено адміністративну та, в окремих випадках, кримінальну відповідальність.

#StopBullying
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар