Квадробінг – гра чи небезпека?: Що думають про це закарпатці (відео)

жовтня 05 / 2024


У світі, зокрема й в Україні, популярною стає квадробіка. Представники нової субкультури, тобто квадробери, вирізняються зовнішністю. Деякі з них одягають маски із мордами тварин й накладні хвости, а на руки — рукавички у формі лап. І це ще не все, чим вони притягують увагу суспільства. Дитячі психологи пов’язують захоплення квадробікою із нестачею уваги й пошуком однодумців — компанії, де підлітка приймуть цілком і повністю. Термін «квадробіка» походить від двох слів: «квадро» — чотири, та «аеробіка», та позначає фізичну активність, мета якої — імітація поведінки та рухів тварин. Квадробіка стала популярною і в Україні серед дітей та підлітків.

Зокрема у соціальній мережі ТікТок з’являється все більше відео, де користувачі постять свої образи та демонструють вміння бігати та пересуватися на 4- ох. Статус так би мовити засновника такого виду спорту приписують японцю Кеніті Іту — це спортсмен, який практикував незвичайні забіги на «чотирьох». Та психологи зізнаються, соціальні мережі дещо спотворили поняття «квадробінг». Пані Вікторія розповідає, що батькам юних квадроберів не варто хвилюватися, що у дітей з’явилося такого роду захоплення. Якщо підліток сприймає це як гру та чітко розмежовує її від реальності,то жодної шкоди це не несе.

Окрім квадробінгу є ще декілька відгалужень в подібному напрямку — теріантропи і фуррі. Перші просто на ментальному чи духовному рівні відчувають себе кимось із тварин, риб чи птахів. Проте, якщо ця гра переростає у ідентифікацію себе як тварини, то варто бити на сполох. Адже це негативно впливає на психо-емоційний стан дітей та несе за собою згубні наслідки для психіки. В такому разі варто звертатися до спеціалістів та проводити виховні бесіди з дітьми. Щодо Мукачева, то у місті таке явище як квадробінг має місце. Підлітки розповідають, часто бачать представників субкультури на вулицях та у своїх соціальних групах.Дехто сприймає це як тренд, що згодом мине. Є такі громадяни, що вважають, що з цим явищем треба боротися, адже поведінка юних квадроберів часто виходить за межі норми та здорового людського сприйняття. Та розповідають і про випадки, дивної поведінки квадроберів. У сучасних умовах, батькам варто контролювати контент, що споживає їх дитина та обмежувати час перебування у мережі, радять спеціалісти.

Якщо говорити мовою цифр то статистика наступна: 65% опитаних респондентів у соціальних мережах категорично проти і не розуміють популярності такого явища, 11% кажуть, що діти мають можливість самовиражатися у такий спосіб. 24% респондентів не можуть точно сказати, як відносяться до квадроберів. Проте всі опитані зазначають, що захоплення чи пристрасті чи то дітей, підлітків та дорослих не повинні виходити за межі норми.

Батькам варто спостерігати, чи зберігає дитина здоровий глузд поза хобі. Варто розуміти, якщо вдома їм некомфортно, бракує уваги батьків, у субкультурі дитина знаходить комфорт і можливість проявити себе. Тож приділяйте підростаючому поколінню більше уваги та якісно проводьте час разом.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар