Політичні ігри на освітньому фронті: закарпатські угорці знову б’ють на сполох їм мова може зникнути з шкіл

жовтня 02 / 2024

В Україні готують новий законопроєкт, який може ускладнити життя угорським дітям та вчителям на Закарпатті. Відповідно до цієї ініціативи, учні та педагоги в школах не зможуть розмовляти угорською мовою навіть під час перерв. Це положення викликало занепокоєння з боку угорських політиків, які вважають, що такий крок негативно вплине на двосторонні відносини між Україною та Угорщиною.

Як повідомляють угорські ЗМІ, народна депутатка України Наталія Піпа внесла законопроєкт, згідно з яким в українських школах можна буде використовувати виключно українську мову, навіть у неробочий час. Угорські видання, посилаючись на депутата Максима Бужанського, наголошують на можливій забороні використання угорської мови.

Очікується, що ухвалення цього закону може мати серйозні наслідки для відносин з Угорщиною, яка вже заявила про можливе блокування всіх пакетів допомоги від ЄС, якщо права угорської національної меншини не будуть відновлені. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підкреслив, що обидві країни зацікавлені в добросусідських відносинах, але Будапешт очікує кроків від Києва у напрямку захисту прав угорців.

Важливо розуміти, що будь-які зміни в освітній політиці повинні бути збалансованими і враховувати інтереси всіх сторін. З одного боку, важливо забезпечити високий рівень знань державної мови для всіх громадян України, з іншого – необхідно створити умови для збереження культурної спадщини національних меншин.

Складається враження, що в Україні системно та умисно приймаються різного роду законодавчі ініціативи, які ускладнюють відношення з сусідами.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар