Майже пів сотні дітей усиновлено на Закарпатті (відео)

вересня 17 / 2024


Майже пів сотні дітей усиновлено на Закарпатті, 8 з них – з інших регіонів України – у службі у справах дітей краю підбили підсумки за 8 місяців 2024 року. Незмінною залишається тенденція – усиновлення до 5 річного віку – це 88%. Хоча понад 90% з дітей, які можуть бути всиновлені – діти старше 6 років. 634 наразі усиновлених дитини на Закарпатті, за ними здійснюється контроль фахівцями служби у справах дітей. У 2024 році взято на облік майже сотню дітей у краї. Для порівняння минулоріч – 113. А в 2020 році – удвічі менше, тобто 60. Тенденція до зростання спостерігається.

Йшлося й про законодавчі зміни пов’язані з воєнним станом. Так, іноземці не мають права на всиновлення, а також українці, які проживають за кордоном. Крім того, є нюанси щодо процесу інформування потенційних батьків. 70 подружніх пар, 18 одинокі особи – загалом 88 кандидатів, які бажають усиновити, зареєстровані у службі у справах дітей краю. Минулоріч їх було 62, а у 20220 році – 48.

Рішень про опіку цьогоріч у краї зменшилося – це понад півтори сотні. Світлана Якімеліна розповіла також про особливості процесу усиновлення пов’язані з мобілізацією. У пріоритеті служби, аби дитина залишалася у родині, наприклад, з бабусею, дідусем, тіткою чи іншими родичами. Нагадаємо, наразі держава гарантує 2,5 прожиткових мінімуми за усиновлену дитину, 3,5 – якщо вона з інвалідністю. Загалом, ситуація щодо усиновлення на Закарпатті, каже Світлана Якімеліна, у порівнянні з іншими областями має позитивну динаміку останні 2-3 роки.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар