Новини Закарпаття

Прикордонників вчили як протистояти стресу

ПРИКОРДОННИКІВ БОЙОВОГО ПІДРОЗДІЛУ ВЧИЛИ, ЯК ПРОТИСТОЯТИ СТРЕСУ

Військовослужбовці Чопського прикордонного загону, які після завершення бойового завдання на Харківському напрямку прибули на ротацію на Закарпаття, наразі проходять курс реабілітації. У рамках заходів з відновлення, з ними займається професійний психолог.
Метою таких занять є, насамперед, відновлення психічного здоров’я воїнів, їх психологічне розвантаження, допомога у подоланні наслідків стресових ситуацій.

Психолог Чопського прикордонного загону Ілона Равлик розповідає, що думка про те, що усі учасники бойових дій повертаються з війни з посттравматичним стресовим розладом, є хибною. За статистикою, 80% військовослужбовців здатні самі побороти наслідки отриманої психологічної травми і лише у 15-20% людей розвивається ПТСР.

Свого часу, зазначила психологиня, ізраїльські психологи-травмотерапевти вивчали ту переважну більшість осіб, яким вдалося самостійно подолати травму, і розробили унікальну модель подолання стресу. Вони встановили, що кожен з нас має свою комбінацію ресурсів боротьби з несприятливими обставинами. Такі висновки стали основою моделі «BASIC Ph». Вона ґрунтується на визнанні здатності особистості протистояти стресам, зберігати своє психічне здоров’я у будь-яких екстремальних ситуаціях.

Модель містить шість основних параметрів, кожен з ким позначений певною літерою:
🔹️️️В (Belief and values) – Віра: релігійні вірування, віра в самого себе та людей, що надихають. Визначальним є сам факт наявності віри.
🔹А ️(Affect and emotion) - вираження емоцій, уміння усвідомлювати власні почуття, давати їм вихід через розмови, ведення щоденника, малювання, музику тощо.
🔹️S (Social) - прагнення до спілкування, ззвенення за підтримкою до сім’ї, друзів чи психологів. Тут важлива соціальна включеність - прагнення бути серед людей, бути корисним, почувати себе частиною суспільства тощо.
🔹️І (Imagination) – уява, що базується на творчих здібностях - можна мріяти, імпровізувати, уявляти своє майбутнє, практикувати рукоділля тощо. Це допомагає відволіктися від жорстокої реальності, знайти креативне рішення актуальних проблем.
🔹️С (Cognition and thought) - думки, розважливість. Застосування логічного мислення, планування, вибудовування стратегій допомагає складати список переваг, збирати інформацію, вирішувати проблеми, розставляти пріоритети.
🔹️Ph (Physiology and activities) - спосіб стресодолання, що передбачає звернення до фізичної активності, фізичних завантажень та тілесних практик (релаксаційних технік, дихальних вправ тощо).

Отже, розуміючи, як функціонують ці шість каналів подолання стресу, ми визначаємо домінуючі з них, усвідомлюємо свої сильні сторони і розвиваємо пасивні канали, тим самим посилюючи і збагачуючи свої ресурси.

Під час заняття психологиня Ілона Равлик шляхом відповідного тестування допомогла прикордонникам визначити, які канали у них сильно розвинені і які необхідно розвивати, а також пояснила, як використовувати їх задля подолання стресу.
Перейти на сайт