Відродження вівчарства на Закарпатті: приклад співпраці бізнесу і влади

серпня 01 / 2024
Відродження вівчарства на Закарпатті: приклад співпраці бізнесу і влади

☝️ Виконувач повноважень голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета під час робочого візиту до Хустського району ознайомився з роботою Етно-центру «Вівчарський хутір».
👌 «Вівчарський хутір» - це не просто один із туристичних об’єктів, розташований поблизу мальовничого озера Синевир. Це, насамперед, історія успіху, побудованого на важкій та кропіткій праці однієї закарпатської родини. Ще минулоріч тут була екзотична, як для нашого краю, страусина ферма. Знайомі та друзі переконали приватного підприємця Івана Яцька перепрофілювати діяльність. І з вересня 2023 року він почав займатися вівчарством.
☝️ Для початку закупив 52 вівці гірсько-карпатської породи. Допомогла в цьому обласна програма підтримки вівчарства, за якою 79% видатків на закупівлю тварин відшкодувала держава.
👉 Нині у чоловіка налічується вже 310 овець. Більшість тварин підприємець купляв у селян. Через 3-4 роки, якщо й надалі усе успішно розвиватиметься, підприємець планує створити племінне господарство із розведення овець. Наразі вівці випасаються на полонинах у горах – на висоті у майже 1200 метрів над рівнем моря. Також тут функціонує еко-ферма з молодими ягнятками.
💪 Загалом Іван Яцько у вівчарську справу та Еко-центр інвестував майже 3 мільйони гривень. Ще один мільйон – донорська допомога від міжнародних організацій. За ці кошти 33-річний підприємець налагодив за прадавніми рецептами виробництво різноманітних видів сиру, закупив сучасне обладнання, обладнав дегустаційну залу та Музей лісу. Нині в Етно-центрі проводять дегустації сиру, розповідають про традиції закарпатського вівчарства, продають різноманітні сувеніри. Поява Етно-центру «Вівчарський хутір» не лише загалом пожвавила туризм у Синевирській поляні, але й дала можливість місцевим збувати свою продукцію.
🤝 Виконувач повноважень голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета за значний особистий внесок у збереження культурної спадщини та відродження вівчарства як вагомого чинника сталого розвитку гірських територій нагородив Івана Яцька грамотою Закарпатської обласної ради. Вітаючи підприємця, Андрій Шекета зазначив: «Дуже добре, що молоді підприємці розвивають вівчарство - традиційну галузь тваринництва в наших горах, бачать в цьому перспективу, і обласна влада шукає можливості підтримати такі ініціативи. Приємно бачити, коли зберігаються давні традиції і технології сироваріння і це поєднується з сучасними маркетинговими рішеннями».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар