Уряд Угорщини виключає угорськомовні сім'ї Закарпаття з програми підтримки біженців

липня 13 / 2024

13 липня 2024 року – Уряд Угорщини ухвалив постанову №134/2024. VI. 28., яка фактично позбавляє права на державну підтримку біженців усіх угорськомовних жителів Закарпаття.

Це рішення викликало обурення серед багатьох, адже значна частина цих людей має подвійне громадянство і, ймовірно, приїхала до Угорщини з повними сім'ями, включаючи чоловіків.

З одного боку, дорослих чоловіків призовного віку, які мають лише українське громадянство, вже тривалий час не випускають з України. З іншого боку, чоловікам з угорським громадянством, які також є членами сімей, дозволено виїхати.

Ці сім'ї, як правило, проживають у соціальному житлі через брак власних коштів. Хоча батьки намагаються знайти роботу, мінімальна зарплата, стрімке зростання цін на оренду житла, упередженість орендодавців та висока вартість життя в Угорщині роблять життя для цих сімей з кількома дітьми практично нестерпним без додаткової підтримки.

Ухвалення урядової постанови ставить майже 100% цих сімей у скрутне становище, позбавляючи їх можливості утримувати себе та змушуючи шукати нове житло. Якщо вони не хочуть опинитися на вулиці з дітьми, їм не залишається іншого виходу, окрім повернення до України. Це, в свою чергу, може означати мобілізацію чоловіків до лав української армії, пише видання aHang.

Громадяни вимагають від уряду внести зміни до постанови таким чином, щоб не ставити у неможливе становище українців, які шукали притулку в Угорщині, зокрема угорськомовні сім'ї Закарпаття.

Важливо зазначити:

Ця стаття ґрунтується на інформації з aHang та інших джерел.
Ситуація з біженцями складна і неоднозначна, і важливо враховувати всі аспекти проблеми перед тим, як робити висновки.
Уряд України ще не прокоментував цю ситуацію.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар