Новини Закарпаття

Коротка довідка для тих, хто готовий відкрити своє серце для дітей, які потребують турботи та любові



Коротка довідка для тих, хто готовий відкрити своє серце для дітей, які потребують турботи, любові, безпеки, родинного затишку й батьківського тепла.

Близько ста тисяч українських дітей виховуються в інтернатах та мріють опинитися в родині. Можливо саме ви і є тією людиною, якій вдасться втілити чиєсь заповітне бажання – стати частиною великої дружньої родини, допомогти бодай одному дитячому серцю наповнитися родинною атмосферою, щоб правильно розвиватися та соціалізуватися.

Найпоширеніший і найвідоміший людям спосіб взяти ще дитину (дітей) у свою сім’ю є усиновлення, та це далеко не єдиний варіант для тих, хто мріє поповнити свою родину. Пропонуємо їх розглянути.

Усиновлення – прийняття дитини в сім’ю на правах рідної і по серцю, і по закону. Усиновлювачі стають повноправними батьками та отримують від держави таку ж грошову допомогу, як і при народженні дитини.

Прийомна сім’я (ПС) – сім’я або окрема особа, що не перебуває у шлюбі (прийомні батьки), яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від однієї дитини до чотирьох прийомних дітей. Прийомні сім’ї отримують фінансову підтримку від держави.

Опіка та піклування – форма виховання, коли опікун/піклувальник (найчастіше це родичі чи близькі особи) приймає дитину в сім’ю та стає її законним представником тільки до повноліття чи до завершення навчання.

Патронатні вихователі – тимчасовий догляд за дитиною (3-6 місяців), яка з різних причин не може бути зі своїми батьками. Патронатні вихователі отримують фінансову підтримку від держави.

Дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я або особа, яка не перебуває в шлюбі (батьки-вихователі), що взяла на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт і дітей, що позбавлені батьківського піклування (вихованців). Водночас загальна кількість дітей, включно з рідними, у такій сім’ї не може перевищувати десяти осіб. ДБСТ отримують фінансову підтримку від держави.

Закарпатський обласний центр соціальних служб
Перейти на сайт