Коротка довідка для тих, хто готовий відкрити своє серце для дітей, які потребують турботи та любові

липня 12 / 2024


Коротка довідка для тих, хто готовий відкрити своє серце для дітей, які потребують турботи, любові, безпеки, родинного затишку й батьківського тепла.

Близько ста тисяч українських дітей виховуються в інтернатах та мріють опинитися в родині. Можливо саме ви і є тією людиною, якій вдасться втілити чиєсь заповітне бажання – стати частиною великої дружньої родини, допомогти бодай одному дитячому серцю наповнитися родинною атмосферою, щоб правильно розвиватися та соціалізуватися.

Найпоширеніший і найвідоміший людям спосіб взяти ще дитину (дітей) у свою сім’ю є усиновлення, та це далеко не єдиний варіант для тих, хто мріє поповнити свою родину. Пропонуємо їх розглянути.

Усиновлення – прийняття дитини в сім’ю на правах рідної і по серцю, і по закону. Усиновлювачі стають повноправними батьками та отримують від держави таку ж грошову допомогу, як і при народженні дитини.

Прийомна сім’я (ПС) – сім’я або окрема особа, що не перебуває у шлюбі (прийомні батьки), яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від однієї дитини до чотирьох прийомних дітей. Прийомні сім’ї отримують фінансову підтримку від держави.

Опіка та піклування – форма виховання, коли опікун/піклувальник (найчастіше це родичі чи близькі особи) приймає дитину в сім’ю та стає її законним представником тільки до повноліття чи до завершення навчання.

Патронатні вихователі – тимчасовий догляд за дитиною (3-6 місяців), яка з різних причин не може бути зі своїми батьками. Патронатні вихователі отримують фінансову підтримку від держави.

Дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я або особа, яка не перебуває в шлюбі (батьки-вихователі), що взяла на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт і дітей, що позбавлені батьківського піклування (вихованців). Водночас загальна кількість дітей, включно з рідними, у такій сім’ї не може перевищувати десяти осіб. ДБСТ отримують фінансову підтримку від держави.

Закарпатський обласний центр соціальних служб
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар