На Рахівщині обстежили новоприєднані території заповідника

червня 05 / 2024
Із рубрики: обстеження новоприєднаних територій заповідника🍃

Науковцями ботанічної лабораторії та лабораторії лісознавства проведено обстеження дерев ясену білоцвітого🌳, які висаджені вздовж частини дороги, сполученням Рахів-Косівська Поляна, що веде до г. Лиса гора⛰, зокрема туристичної локації «Роза Вітрів».

✍️Більшість дерев обліковано на території Рахівського лісництва філії «Рахівське лісове дослідне господарство «ДП «Ліси України», що відповідно до Указу Президента України «Про зміну меж території КБЗ» від 02 січня 2022 року № 5/2022, передана до складу заповідника і включена до Рахів-Берлибаського ПНД відділення, квартал 5.

🌳Ясен білоцвітий – реліктовий вид, який внесений до Червоної книги України📕 із статусом «рідкісний». Зростає у Південній Європі, Малій Азії, на півдні Середньої Європи. В Україні відоме одне природне оселище виду – на Чорній горі у Берегівському районі Закарпаття, що є територією Карпатського біосферного заповідника.

Під час обстеження було:
✅обліковано 21 дерево ясену білоцвітого, які знаходяться у задовільному стані;
✅зафіксовано нові місцезростання деяких рідкісних видів рослин, зокрема булатки довголистої та пальчатокорінника травневого;
✅відмічено нове місцезростання клену татарського.

✍️Всі дерева ясену білоцвітого пронумеровані, проведено біометричні виміри та зняті координати їх розміщення. Також проведено оцінку загального стану особин. Окремі дерева червонокнижного виду, що пригнічені підростом ясену звичайного, акації, горобини, потребують догляду.

❗Рекомендуємо: при погодженні проведення робіт з вирубки небезпечних чи інших дерев, що зростають на узбіччі вздовж цієї дороги, враховувати червонокнижний статус ясена білоцвітого, за яким заплановано ведення моніторингових досліджень.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар