На Закарпатті обговорюють важливі питання захисту прав переселенців

травня 15 / 2024
Сьогодні, у День родини, на Ужгородщині стартував Парламентсько-муніципальний форум «Житло для внутрішньо переміщених осіб», спрямований на вирішення питань, пов'язаних із поверненням українських сімей, які були змушені залишити свої домівки.
👉 Серед запрошених: посадовці Закарпатської обласної ради - Василь Дем'янчук та Мирослава Ливч, депутат облради Іван Синетар, представники ОВА, народні депутати України, керівники парламентських комітетів, представники громадських організацій.
👉 Організувала захід Тимчасова спеціальна комісія ВРУ з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф проти України, за підтримки програми USAID «Рада: наступне покоління».
Найбільша проблема переселенців - це житло.
☝️ Цифри, які були наведені: 14,6 млн українців потребуватимуть гуманітарної допомоги у 2024 році. Понад 4,8 млн є переселенцями, які потребують житла. 2,5 млн українців втратили домівки. Держава надає допомогу ВПО у вирішенні проблеми з житлом за програмою е-Відновлення.
👌 Заступник голови ОВА Юрій Гузинець у своєму виступі зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну збільшилася кількість населення в області на 424,5 тис. Перенаселення області загострило давні інфраструктурні проблеми краю. Нині у Закарпатті діє 104 об'єкти із проживання ВПО.
☝️ Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович підкреслювала необхідність соціального житла для вразливих верств населення, озвучила ініціативи міністерства щодо вирішення актуальних питань. Зокрема напрацьований механізм відшкодування за втрачене через окупацію житло, який потребує законодавчого підґрунтя.
☝️ Пропонується призначення субсидії на оренду житла та підтримане проживання. Зазначалося, що важливим є психосоціальний та соціальний супровід переселенців на нових територіях, який реалізується через програму життєстійкості. У Закарпатті існує такий центр, де надається ця послуга. У вересні поточного року стартує послуга - Соціальний кабінет особи, за допомогою якого людина може ознайомитися з тим, на що вона має право та які види соціальної допомоги вже призначено державою.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар