Новації щодо мобілізації (відео)

квітня 06 / 2024



Цього тижня на українців чекав ряд нових законопроектів, що пов’язані з мобілізацією, обліком військовослужбовців, початку роботи застосунку «Оберіг» та ряд інших нововведень. Одним з головних законопроектів, який днями підписав президент України Володимир Зеленський стало зниження призивного віку з 27 до 25 років. Щодо думок українців з цього приводу, то вони кардинально розділилися. Згідно зі статтею 28 Закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, запас військовозобов’язаних поділяється на два розряди, що встановлюються залежно від віку військовозобов’язаних. Військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, поділяються на розряди за віком: перший розряд — до 35 років. другий розряд — до 60 років. Також з 4 травня вступає в дію закон, який визначає, що військовослужбовці, визнаних непридатними до військової служби в мирний час, або обмежено придатними до військової служби у воєнний час повинні пройти повторну військово-лікарську комісію. Крім того, є перелік обставин, через які чоловік може не підлягати мобілізації. У вівторок, 2 квітня 2024 року очільник держави підписав закон про електронний кабінет військовозобов’язаного. Реєстр збиратиме і вестиме облік усіляких даних, який дозволить військовозобовʼязаним фізично не відвідувати ТЦК – тепер зʼявилася можливість оновити свої дані з будь-якої локації. Цей закон дає можливість удосконалити взаємодію реєстру “Оберіг”. Як зазначає Наталія Стегура принцип його роботи буде схожим на вже всім знайомий за стосунок «Дія». Чоловіки призивного віку мають самостійно зареєструватися, аби реєстр міг підтягнути його данні, а працівники чи медики мали можливість вносити туди всю необхідну інформацію. Нові можливості отримали і представники бізнесу.

Зокрема підприємець чи ФОП матиме змогу забронювати до 50% від військовозобов’язаних співробітників. Умова бронювання — відсутність податкових боргів та сплата військового збору. Також зʼявились цього тижня новини і для студентів іноземних вишів. Згідно з новими правилами виїхати за кордон студенти-чоловіки зможуть, якщо вони:віком від 18 до 22 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Аби мати можливість виїзду за кордон студентам потрібно надати довідку від закладу вищої освіти України щодо направлення учасника програми академічної мобільності для навчання в іноземному закладі освіти із зазначенням. е-квиток студента, перевіреного засобами порталу “Дія” та військово-облікові документи з відповідними позначками районного, міського ТЦК та соціальної підтримки. Загалом зміни набирають чинності після їх офіційного оприлюднення на сайті офісу президента.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар