Депутатка облради Наталія Штефуца знайомилася з системою медицини Швеції на прикладі лікарні у Вестеросі

січня 04 / 2024

🏥🇸🇪 Депутатка облради Наталія Штефуца знайомилася з системою медицини Швеції на прикладі лікарні у Вестеросі

Стартував перший етап реформування комунальних закладів охорони здоров’я Закарпатської обласної ради. Наприкінці минулого року, зокрема ряд таких закладів було приєднано до Закарпатської обласної лікарні імені Андрія Новака та до Центру легеневих хвороб. Реформа триває і потребує нових підходів та застосування європейських практик. З однією з таких моделей нещодавно у ході службового відрядження мала можливість ознайомитися депутатка обласної ради, голова бюджетної комісії облради Наталія Штефуца.
Подаємо її враження від огляду медичного закладу без змін:
«Досвід зазвичай допомагає розширити світогляд, робити обґрунтовані рішення та сприяти розвитку. Далі трохи про медичну галузь.
Відвідала лікарню Вестерос, яка є однією із багатьох лікарень у Швеції. Як і більшість лікарень у цій країні, вона надає широкий спектр медичних послуг та діагностичних процедур. Саме ця лікарня може бути залучена для лікування хворих із різними станами, від загальної медичної допомоги до більш складного лікування й хірургічних втручань.
Тут медичну допомогу надають за принципом універсальності та доступності. Щодо інклюзивності я переконалася, дещо зафіксувала на фото.
В основному медична допомога фінансується з урядових фондів та плати за медичні послуги. Система пропонує громадянам різні види страхування здоров'я, що можуть доповнювати публічну медицину. Універсальне покриття, тобто медична страховка є обовʼязковою для усіх, це забезпечує вільний доступ до медичних послуг. Існують також гранти, благодійність та спонсорування.
Основою медичної системи Швеції є первинна медична допомога, яка надається вперше захворілим пацієнтам шляхом консультацій у загальної практики лікарів, хірургів та фахівців з різних областей медицини. У разі необхідності пацієнт може бути направлений до спеціалізованих лікарських закладів, або спеціалістів, включаючи лікарні, де надається вторинна та третинна медична допомога.
Лікарня Вестерос може бути добрим прикладом вторинної ланки медичної допомоги, де проводяться складніші діагностичні процедури, операції та лікування важких станів. Однак, точна спеціалізація та рівень послуг, що надаються, можуть варіюватися в залежності від конкретної лікарні та спеціалістів у ній.
У загальному, медична система Швеції базується на принципах превентивної науки, розподілу різних ресурсів та багаторівневій структурі. Тут вже діють різні рівні медичної допомоги: первинний, вторинний та третинний. Власне до такого типу структурування рухається і наша медична система.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар