Сьогодні відбулася підсумкова конференція проєкту «Нуль відходів: теорія для всіх, практика для кожного у транскордонному регіоні»

грудня 18 / 2023


Роман Сарай: «Ми повинні побудувати ефективну систему роботи із твердими побутовими відходами…»
Сьогодні, 18 грудня, в селі Яноші відбулася підсумкова конференція проєкту «Нуль відходів: теорія для всіх, практика для кожного у транскордонному регіоні» (ZeroWaste: Theory for Everybody, Practice for Everyone in the Cross-Border Region), що реалізовується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія- Україна 2014 – 2020».

У своїй промові голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай наголосив на важливості роботи з покращення екологічної ситуації в Закарпатті. «Наша основна мета – збереження екології, - заявив Роман Сарай. - Ми повинні побудувати ефективну систему роботи із твердими побутовими відходами, яка би забезпечувала як сортування, так і його збір у кожній територіальній громаді. Щоб первинне сортування сміття люди робили ще в себе вдома: окремо розділяли би пластик, папір, скло і т.д. Лише тоді можна буде назвати наш проєкт успішним…»

Роман Сарай подякував за підтримку цього грантового проєкту Міністерству закордонних справ Угорщин, директору Спільного Технічного Секретаріату програми прикордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна Арону Сокачу, голові загальних зборів комітату Саболч-Сатмар-Берег Оскару Шестаку, депутатам Закарпатської обласної ради Михайлу Рівісу та Володимиру Чубірку та усім, хто ефективно працював задля реалізації цього проєкту.
Грантову угоду між МЗС Угорщини та ЄОТС Тиса було підписано майже рік тому – 21 грудня 2022 року.

Це була знакова подія для Закарпаття, адже розпочала на території області будівництво полігону твердих побутових відходів. Його поява дозволить Берегівському району подолати проблему відходів, адже передбачена проєктна потужність сміттєсортувальної лінії – 30 тисяч тон на рік. Вже придбано обладнання для селективного збору відходів та створено мережу пунктів збору ТПВ – збудовано 27 пунктів роздільного збору сміття.

Наразі будівельні роботи – на завершальній стадії. Отже, вже у 2024 році на Берегівщині запрацює сучасний сміттєсортувальний завод та полігон, що відповідає усім європейським стандартам. Загальна вартість проєкту: 7833403 євро.




Категорія : Суспільство


Залишити Коментар