Найкраща закарпатська кава - що про це думають місцеві та гості краю (відео)

грудня 09 / 2023

Запашна, ароматна, смачна та витончена. Напій, з якого починається ранок мільйонів людей. Кава – її вживають вранці, щоб підбадьоритися, в обідню перерву – щоб розслабитися, і навіть перед сном у помірних кількостях, щоб посмакувати неперевершеними нотками пряних зерен. Закарпатські історики припускають, що вперше кава з’явилася на території Закарпаття, коли воно було частиною Австро-Угорської імперії, саме завдяки туркам. В ті часи такий напій вважався справжньою розкішшю, яку могли собі дозволити тільки заможні люди і знатні сім’ї.

Прості селяни варили каву – з ячменю (це було набагато дешевше і доступніше). Так тривало аж до 60-70-х років ХХ ст. Без перебільшень, існує навіть справжній культ закарпатської кави, яка вважається найсмачнішою у всій Україні. Закарпатці ж обожнюють цей напій. Кажуть, щоб день пройшов вдало – обов’язково починають його з цим напоєм. Та найголовніше, переконані – надзвичайний смак закарпатської кави не зрівняється ні з чим. Еспрессо, капучино чи лате – всі ці напої щоденно обирають краяни. Хтось полюбляє у чистому вигляді, хтось із молоком, вершками чи іншими додатками. Баристи діляться секретом ідеальної закарпатської кави.

Вона – міцна, з насиченим оксамитовим смаком. Її феномен – в особливому способі обсмажування кавових зерен. Кава впливає на наше тіло та настрій, покращує тиск та містить чимало корисних речовин: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн. Лікарі стверджують, що користь кави однозначно перевищує шкоду – якщо, звичайно, вживати її в міру. Проте, якщо зловживати напоєм, це може призвести і до шкоди здоров’ю. Міцна кава може підвищити рівень холестерину в крові та негативно впливає на стан серця, якщо людина має серцево-судинні захворювання.

Медики також наголошують, що не варто вживати каву на пустий шлунок, адже це згубно впливає на наш організм. Кава – напій, що супроводжує цікаві розмови, є приводом для зустрічі та просто дарує миті задоволення. Вживайте цей напій в міру та будьте здоровими, а головне обирайте найсмачнішу закарпатську каву та відчуйте справжню феєрію смаку.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар