Щодо черг на кордонах: Через збільшення потоку вантажівок зі Словаччини, починаються спекуляції

грудня 03 / 2023
‼️Щодо черг на кордонах.

🚚Четвертий тиждень триває протест польських перевізників, який заблокував рух вантажного транспорту на українсько-польському кордоні, а з 1 грудня Союз автомобільних перевізників Словаччини блокує словацько-український кордон у пункті пропуску «Вишнє Нємецьке – Ужгород».

🚛Через це значна кількість водіїв поїхала у напрямку Угорщини, що також спровокувало утворення кілометрових черг на в’їзд в Україну на пункті пропуску «Чоп (Тиса) – Захонь».

❗️Хочу вкотре наголосити і зауважити.

Щоб пришвидшити пропуск вантажних автомобілів на українсько-угорському кордоні, ми провели низку заходів спільно із суміжною стороною, що дало очевидні позитивні результати. Якщо на початку листопада в середньому за добу кордон перетинали 490 вантажівок, то до кінця листопада цей показник вдалося збільшити до 750 (!) транспортних засобів за добу. Вдячний митникам та прикордонникам обох сторін за сумлінну роботу на межі інфраструктурних можливостей.

Через збільшення потоку вантажівок зі Словаччини, починаються спекуляції, мовляв Угорщина також блокує проїзд. Така інформація не відповідає дійсності.

📌Поліція Угорщини з метою врегулювання ситуації не блокує, а розподіляє потік транспортних засобів залежно від поточної ситуації на автошляхах своєї країни. На жаль, всі зони відстою переповнені, тому запускають тільки стільки транспортних засобів, скільки можуть випустити.

✅Пункт перетину «Чоп-Захонь» можуть перетнути тільки близько 450 автомобілів за добу. Починаючи з 30 листопада вантажівки, які чекають на головній дорозі біля Кішварди, перенаправляють з головної дороги № 4 на дорогу № 4145. Вантажівки можуть повертатися на головну дорогу поетапно під наглядом поліції в Тісобездед. Крім того, вантажівки, які прямують до кордону з Україною з боку автомагістралі М3, спрямовуються і супроводжуються до кордону з Румунією, зменшуючи навантаження на пункт пропуску «Захонь». Для водіїв, що стоять в черзі, встановлені біотуалети та скасована оплата за проїзд на автошляхах Угорщини.

📌Одним із шляхів вирішення заторів вантажівок на кордоні є відкриття нових пунктів пропуску чи розширення вже існуючих. І в цьому питанні у нас є порозуміння з угорською стороною. Так, шляхом обміну нотами, досягнуто домовленості між Україною та Угорщиною, які дозволять використання пункту пропуску «Лужанка - Берегшурань» для міжнародного автомобільного пасажирського та вантажного сполучення загальною вагою до 7,5 тонн, та без обмеження ваги для порожніх вантажних транспортних засобів на виїзд з України.

Тут зможуть перетинати кордон близько 750-800 вантажівок на в’їзд і виїзд щодоби, що дозволить зменшити черги на 20-30%. Однак і це не межа. З угорського боку на КПП «Лужанка - Берегшурань» збудований і не діє пункт перетину, який може приймати і завантажені транспортні засоби. Інфраструктура ж із українського боку цього не дозволяє.

Ми можемо скоротити черги на кордонах на 50%, але тепер черга за рішучими кроками з українського боку. Передусім потрібно зробити реконструкцію КПП «Лужанка» відповідно до проекту, розробленого ще до війни.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар