«16 днів проти насильства»: поліція Закарпаття взяла участь у брифінгу, присвяченому Всеукраїнській акції

листопада 23 / 2023


25 листопада стартує Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Нині в приміщенні Закарпатської ОВА провели брифінг, присвячений проведенню акції.

На заході були присутні журналісти, заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський, начальник Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Олександр Приходько, директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Ольга Травіна та виконавча директорка ГО «Неємія», національна експертка і консультантка з питань запобіганню і протидії домашньому та гендерно зумовленому насильству Тетяна Мачабелі. Спікери брифінгу анонсували програму заходів, що відбуватимуться на Закарпатті в межах акції «16 днів проти насильства».

Начальник Управління превентивної діяльності ГУНП в Закарпатській області Олександр Приходько розповів про те, як співробітники поліції протидіють домашньому насильству та озвучив статистику звернення постраждалих від насильства громадян у регіоні за 2023 рік.

Довідково:

З початку року на Закарпатті поліцейські отримали 7704 заяви та повідомлення про вчинення домашнього насильства. Це на 22 % більше ніж торік. Тоді за аналогічний період до поліції з заявами звернулися 6326 людей.

За результатами заяв поліцейські внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань у 272 випадках, у той час як у 2022 році цей показник становив 186.

З початку року поліцейські склали 3521 адміністративний протокол за ст. 173-2 КУпАП «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування», по яких 2814 осіб притягнули до адміністративної відповідальності. У 2022 році відповідно це 2845 адмінпротоколів і 2433 таких порушників.

Кривдникам винесено 1725 термінових заборонних приписів, що на 140% більше, ніж за аналогічний період минулого року – 717.

Такі статистичні дані свідчать зокрема про те, що суспільство з кожним роком все менше толерує насильство, постраждалі не мовчать та звертаються по допомогу.

Поліцейські і надалі продовжують роз’яснювальну роботу з питань запобігання проявам домашнього насильства, активно реалізовують інформаційну кампанію за даною тематикою та розповсюджують серед громадян поліграфічні пам’ятки щодо способів мінімізації випадків вчинення економічного, психологічного, сексуального та фізичного насильства.

Насильство – «це не ок!». Не мовчіть!

Відділ комунікації поліції в Закарпатській області
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар