Попередні підсумки роботи агропромислового комплексу Закарпаття у 2023 році підбили на брифінгу в ОВА

листопада 22 / 2023

🙌 Попередні підсумки роботи агропромислового комплексу Закарпаття у 2023 році підбили на брифінгу в ОВА

🚜 Цього року аграрії засіяли 167,9 тис. га сільськогосподарських культур, зокрема з них 71,6 тис. га зернових. Загалом агрометеорологічні умови, тепло- та вологозабезпечення для їх вирощування були сприятливими.

Директорка департаменту агропромислового розвитку ОВА Ольга Перепелиця на брифінгу зазначила, що прогнозований валовий збір зернових культур в області очікується в межах 310 тис. т, що майже на 10% більше, ніж минулого року.

🌾 За оперативною інформацією станом на сьогодні в усіх категоріях господарств намолотили майже 293 тис. т зернових та зернобобових культур, зібрали урожай сої – 38 тис. т, соняшника – 7,4 тис. т. Завершується збір кукурудзи, зараз ще в роботі 7,6 тис. га.

🥕 Також зібрали 476,8 тис. т картоплі, 125 тис. т капусти, 24,1 тис. т огірків, 17,5 тис. т буряку столового, 12 тис. т цибулі, 12 тис. т помідорів, 8,4 тис. т моркви та інших овочів. При цьому виробництво плодово-ягідних культур відповідає рівню минулого року та становить до 110 тис. т з площі 12,6 тис. га.

Під урожай наступного року засіяли 25,3 тис. га озимих пшениці, ячменю та ріпаку. Ольга Перепелиця підкреслила, що проблем з підготовкою до посівної і ресурсним забезпеченням в області не виникало.

☝️За її словами, цього року є досить позитивна динаміка і в розвитку тваринництва. Від початку цього року кількість поголів’я великої рогатої худоби в порівнянні з відповідним періодом минулого року зросла майже наполовину, свиней на 16,8%, овець та кіз на 62%. Загалом в області за десять місяців цього року всі категорії господарств виробили 303 млн шт. яєць, 50 тис. т м’яса та 207 тис. т молока (обсяг виробництва молока збільшився на 60%).

🐑 Окрему увагу в регіоні приділяють і розвитку племінної справи у тваринництві. Сьогодні на Закарпатті є 28 суб’єктів племінних господарств. Зокрема, цього року за підсумками роботи регіональної експертної комісії та експертної комісії Мінагрополітики 5 суб’єктам господарювання присвоїли статус племінних. Ідеться про племінні репродуктори з розведення овець української гірськокарпатської породи, великої рогатої худоби та про племінну пасіку з розведення бджіл карпатської породи.

✔️ Загалом сьогодні в області працюють понад 900 сільськогосподарських підприємств та 250 тисяч особистих селянських господарств. Серед них і два релоковані підприємства з Півдня та Сходу України.

На брифінгу також докладно розповіли про державну й регіональну підтримку аграрного сектору Закарпаття:
🔹24 суб’єкти господарювання отримали понад 134 млн грн за грантовою програмою єРобота (напрямки «Свій сад», «Своя теплиця»). Наша область лідирує як за обсягами погоджених грантів, так і за площами багаторічних насаджень, що закладаються за ці кошти в межах проєкту;
🔹24 підприємства агропромислового комплексу Закарпаття залучили пільгове фінансування в розмірі 100,8 млн грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9»;
🔹з обласного бюджету на програми підтримки розвитку тваринництва та рослинництва цього року виділили 30 млн грн. Ця сума не лише перевищує обсяги підтримки галузей за останні роки, а й є безпрецедентною за всю історію незалежності країни. Загалом 24 суб’єкти господарювання в межах програм подали 29 заявок на відшкодування вартості закуплених поливних систем, сільгосптехніки та ін.

🤝 Ішлося й про співпрацю обласної військової адміністрації з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО). Зокрема, цього року у взаємодії з громадами Закарпаття проводять безоплатну роздачу кормів власникам тварин для зимівлі овець і кіз.

Як повідомив заступник директора департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Віктор Тереля, в нашому та в інших західних регіонах країни спільно з ФАО також втілюють проєкт «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення ланцюжків доданої вартості у сільському, рибному та лісовому господарствах». Загальний бюджет ініціативи до кінця 2025 року становить 15,5 млн доларів.

📍За його словами, кожна область визначила пріоритетні сектори подальшої грантової підтримки. Для нашого регіону це гуцульська овеча бриндзя, гуцульська коров’яча бринза, закарпатський мед і вино. Зокрема, на першому етапі відбірковий комітет проєкту погодив 79 (зі ста поданих) заявок суб’єктів господарювання, які спеціалізуються на виробництві вищезгаданої продукції, на загальну суму 29,7 млн грн. Напрямки підтримки в межах ініціативи надалі планують розширити.

Більш детально про це дивіться у відеозаписі брифінгу за посиланням ➡️ https://is.gd/q28qRa.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар