У Сваляві в роки Другої світової війни діяв радянський концентраційний табір

листопада 19 / 2023
💔 У Сваляві в роки Другої світової війни діяв радянський концентраційний табір. Восени 1944 року в нелюдських умовах тут примусово утримували мобілізованих закарпатців угорського й німецького походження, яких мали відправити на триденні відновлювальні роботи.

Однак до цих «маленьких робот» багато хто з них просто не доїхав, загинувши від хвороб та голоду. Жертвами тоталітаризму тоді стали близько 40 тисяч осіб.

🙏 Сьогодні пам’ять репресованих закарпатців хвилиною мовчання вшанували у Свалявському меморіальному парку, який заснували понад 30 років тому на місці поховань тисяч невинно закатованих краян.

Жертв радянських репресій згадали в спільній молитві і поклали вінки та квіти до підніжжя меморіальної стели. Також вшанували памʼять і подвиг загиблих захисників сучасної України.

📍На запрошення керівника Закарпатської обласної благодійної організації «Свалявський меморіальний парк» Михайла Товта в заходах узяли участь представники департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій ОВА – Роман Молдавчук та Олександр Лях.

До вшанування пам’яті жертв сталінських репресій також долучилися представники міської влади Сваляви, Берегова, дипломатичних установ, духовенства, національно-культурних товариств та інші.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар