В Ужгороді стартував перший кущовий семінар для працівників служб у справах дітей РВА, міських, сільських, селищних рад територіальних громад

вересня 26 / 2023
✔️ В Ужгороді стартував перший кущовий семінар для працівників служб у справах дітей РВА, міських, сільських, селищних рад територіальних громад. Цими днями до навчання залучили фахівців районних військових адміністрацій і ТГ Берегівщини й Хустщини.

Учасники обговорять особливості функціонування комісій з питань захисту прав дитини та розглянуть актуальні проблеми, пов’язані з їхньою діяльністю. Йтиметься і про впровадження послуги патронату над дитиною й перспективи створення патронатних родин у територіальних громадах.

👉 Дводенний семінар сьогодні відкрили Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА та начальниця Служби у справах дітей обласної військової адміністрації Світлана Якімеліна.

Петро Добромільський привітав учасників заходу. Він наголосив, що це дуже важливі й потрібні навчання для тих, хто працює у сфері захисту прав дитини, допомагає родинам у кризових ситуаціях.

💬 «Зараз у регіоні збільшується кількість дітей, які потребують підтримки та уваги, тож спеціалістам служб у справах дітей потрібно постійно покращувати свій фаховий рівень. Саме вони є першою лінією контакту з родинами, що демонструє якість нашої роботи», – наголосив Петро Добромільський.

За його словами, такі семінари дають практичну користь та необхідні знання, як ефективніше працювати на місцях, щоб максимально захистити кожну дитину.

📌 Для ефективного захисту прав наймолодших на рівні громади створюють низку дорадчих органів, серед яких і комісії з питань захисту прав дитини, відзначила начальниця Служби у справах дітей Закарпатської обласної військової адміністрації Світлана Якімеліна.

Головним завданням Комісії є розгляд питань, що входять до компетенції органу опіки й піклування: позбавлення та поновлення батьківських прав, вирішення суперечок між батьками щодо визначення місця проживання дитини, участь одного з батьків у вихованні дитини тощо.

💬 «У період воєнних дій на комісії з питань захисту прав дитини покладені додаткові повноваження. Тому перед початком навчальних семінарів ми провели моніторинг їхньої роботи в територіальних громадах Ужгородщини, Рахівщини та Хустщини. Під час дводенних навчань ми намагатимемося допомогти фахівцям служб у справах дітей максимально адаптуватися до змін, які зараз відбуваються в нашому суспільстві», – підкреслила Світлана Якімеліна.

Як зауважила заступниця начальниці Служби у справах дітей Закарпатської ОВА Мар’яна Дорожко, завдання семінару – допомогти працівникам служб у справах дітей із з’ясуванням правових засад та принципів діяльності комісій, порядку утворення і формування їхнього складу, форми діяльності, прав та обов’язків голови й членів дорадчо-консультативного органу, алгоритму розгляду окремих питань.

🙌 Учасники заходу окреслять завдання послуги патронату над дитиною у громаді, пошук та навчання кандидатів у патронатні вихователі, вимоги до них, а також особливості влаштування / вибуття дітей з патронатної родини та порядок виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя тощо.

Найближчими днями серія таких кущових семінарів продовжиться в Ужгороді для фахівців з інших районів та громад, щоб залучити до навчань якомога більше спеціалістів служб у справах дітей з усієї області.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар