Новини Закарпаття

На Закарпатті розкажуть про підсумки дослідження соляних шахт та навколишніх вод у Солотвині


17 серпня 2023 року у селі Яноші Берегівського району
відбудеться Заключна конференція проекту «Environmental Assessment for
Natural Resources Revitalization in Solotvyno to prevent the further pollution of the Upper-Tisza Basin through the preparation of a complex monitoring system
(REVITAL I)» HUSKROUA/1702/6.1/0072 (Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1).
Проект реалізовано в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014-2020» на виконання однієї з головних рекомендацій доповіді Дорадчої місії Механізму цивільного захисту ЄС з оцінки ризиків ситуації на території шахт ДП «Солотвинський солерудник», сформованих за результатами роботи місії восени 2016 р.
Головний аплікант: Європейське об’єднання територіального
співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА). Партнери: Мішкольцський Університет (Угорщина), Солотвинська селищна рада (Україна), Муніципалітет Сігету-Мармацієй (Румунія), Кошицький технічний університет (Словаччина) та Інститут геологічних наук Національної академії наук України.
Зазначена Дорадча місія проводилася за сприяння та активної підтримки Міністерського комісаріату з питань Стратегії ЄС для Дунайського регіону, Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, Міністерства закордонних справ України, Представництва України при ЄС, Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації.
Проектом проведено геофізичні дослідження як в шахтному районі, так і поза ним, дрібні буріння для збору даних/попереднього моніторингу в шахтній зоні та за її межами, індикаторні тести, забір та аналіз проб води з озер, річкових і підземних вод, запровадження спеціалізованого автоматичного обладнання для дослідження руїн соляної шахти з повітря та під землею.
У зв’язку з існуванням підвищеного ризику поширення потенційно шкідливих територіальних впливів на транскордонну ситуацію, а також з метою впровадження комплексної системи моніторингу проведено дослідження
ширшої території, складення мапи занедбаних та затоплених соляних шахт за допомогою робототехнології.
Підготовлена Концептуальна записка з врахуванням проведеної роботи, а також висновків та рекомендацій щодо реабілітації території.
На конференцію запрошені представники Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ (МЗЕЗС) Угорщини, представники дипломатичних місій України, Угорщини, Румунії та Словаччини, депутати різних рівнів, керівництво Закарпатської області України та комітату Саболч-
Сатмар-Берег Угорщини, партнери з Кошицького краю Словаччини, муніципалітету Сігету-Мармацієй (Румунія), науковці Національної академії наук України та Мішкольцського університету (Угорщина), голови місцевих територіальних громад, спеціалісти, представники громадських організацій та ЗМІ.


Перейти на сайт