На Закарпатті розкажуть про підсумки дослідження соляних шахт та навколишніх вод у Солотвині

серпня 15 / 2023

17 серпня 2023 року у селі Яноші Берегівського району
відбудеться Заключна конференція проекту «Environmental Assessment for
Natural Resources Revitalization in Solotvyno to prevent the further pollution of the Upper-Tisza Basin through the preparation of a complex monitoring system
(REVITAL I)» HUSKROUA/1702/6.1/0072 (Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу РЕВІТАЛ 1).
Проект реалізовано в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина–Словаччина–Румунія–Україна 2014-2020» на виконання однієї з головних рекомендацій доповіді Дорадчої місії Механізму цивільного захисту ЄС з оцінки ризиків ситуації на території шахт ДП «Солотвинський солерудник», сформованих за результатами роботи місії восени 2016 р.
Головний аплікант: Європейське об’єднання територіального
співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА). Партнери: Мішкольцський Університет (Угорщина), Солотвинська селищна рада (Україна), Муніципалітет Сігету-Мармацієй (Румунія), Кошицький технічний університет (Словаччина) та Інститут геологічних наук Національної академії наук України.
Зазначена Дорадча місія проводилася за сприяння та активної підтримки Міністерського комісаріату з питань Стратегії ЄС для Дунайського регіону, Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, Міністерства закордонних справ України, Представництва України при ЄС, Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації.
Проектом проведено геофізичні дослідження як в шахтному районі, так і поза ним, дрібні буріння для збору даних/попереднього моніторингу в шахтній зоні та за її межами, індикаторні тести, забір та аналіз проб води з озер, річкових і підземних вод, запровадження спеціалізованого автоматичного обладнання для дослідження руїн соляної шахти з повітря та під землею.
У зв’язку з існуванням підвищеного ризику поширення потенційно шкідливих територіальних впливів на транскордонну ситуацію, а також з метою впровадження комплексної системи моніторингу проведено дослідження
ширшої території, складення мапи занедбаних та затоплених соляних шахт за допомогою робототехнології.
Підготовлена Концептуальна записка з врахуванням проведеної роботи, а також висновків та рекомендацій щодо реабілітації території.
На конференцію запрошені представники Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ (МЗЕЗС) Угорщини, представники дипломатичних місій України, Угорщини, Румунії та Словаччини, депутати різних рівнів, керівництво Закарпатської області України та комітату Саболч-
Сатмар-Берег Угорщини, партнери з Кошицького краю Словаччини, муніципалітету Сігету-Мармацієй (Румунія), науковці Національної академії наук України та Мішкольцського університету (Угорщина), голови місцевих територіальних громад, спеціалісти, представники громадських організацій та ЗМІ.

На Закарпатті розкажуть про підсумки дослідження соляних шахт та навколишніх вод у Солотвині
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар