Від початку року на Закарпатті майже 200 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, знайшли нові родини

серпня 05 / 2023
🙌 👨‍👩‍👧‍👦 Від початку року на Закарпатті майже 200 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, знайшли нові родини. Йдеться про всі форми сімейного влаштування, розвиток яких підтримують у регіоні.

Кожна дитина має зростати в родині, а не в інтернатному закладі. Саме це й передбачає деінституалізація. Про досвід нашої області та реалізацію відповідної реформи говорили під час круглого столу в Ужгороді.

Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА наголосив, що зараз у регіоні зареєстровано понад 2 тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Більшість із них живуть у родинах опікунів чи піклувальників, у ДБСТ та прийомних сім’ях.

💬 «Це результат спільної роботи місцевої влади, профільних служб і небайдужих краян. Однак ще майже 300 дітей чекають на свою родину. Ми намагаємося для кожної дитини знайти родину – опікунів, піклувальників, прийомних батьків, усиновителів, батьків-вихователів», – повідомив Петро Добромільський.

За його словами, в регіоні спостерігають позитивну динаміку щодо всиновлення. Усе більше людей хочуть подарувати дитині свою турботу та увагу. Соціальні служби спільно з партнерськими організаціями та фондами працюють над створенням таких умов, за яких потреба в інтернаті, дитячому будинку просто зникне.

✔️ Для забезпечення пошуку та навчання родин для створення сімейних форм виховання Обласний центр соціальних служб на замовлення Мінсоцполітики й за сприяння ЮНІСЕФ та «Партнерство “Кожній дитині”» проводить експрес-навчання сімей, які виявили бажання тимчасово влаштувати дитину, яка залишилась без батьківського піклування. Від старту цієї ініціативи в ній взяло участь майже 70 сімей.

📍 Потенційних батьків і вихователів навчають сертифіковані тренери й психологи, їх підтримують на кожному етапі. Зокрема, у співпраці з благодійною організацією «СОС "Дитячі містечка Україна"» лише за перше півріччя цього року спеціальний курс організували й провели для майже 140 дорослих.

Зараз такі навчання намагаються зробити максимально зручними та доступними, адже команда спеціалістів готує потенційних кандидатів безпосередньо у громадах, де вони проживають☝️

Під час круглого столу також обговорили підтримку патронатних сімей, створення і розвиток дитячих будинків сімейного типу, зокрема й надання гуманітарної та психологічної допомоги тим, які через війну евакуювалися на Закарпаття. Окрему увагу приділили особливостям надання послуги з раннього втручання в регіоні, що є важливою складовою в запобіганні інституалізації.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар