Правила поведінки під час грози в горах: що робити, якщо на вершині вирує негода?

липня 15 / 2023
Фахівці у таких випадках радять позбутись усіх металевих речей, вимкнути мобільний телефон, смарт-годинник та інші електронні пристрої.

Нещодавно на Говерлі від удару блискавки загинуло двоє людей. 37-річний чоловік з дружиною та 9-річною донькою приїхали з Харківщини і пішли на гору у складі туристичної групи.

Але на вершині сім’я відокремилася від групи і почала спуск самостійно.

— У той час почалася гроза, і, ймовірно, удар блискавки спричинив загибель чоловіка та дівчинки, — розповідає речниця Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович. — Прибувши до місця події, рятувальники виявили обох уже без ознак життя. Жінку в шоковому стані супроводили до поста “Заросляк” інші учасники групи. Медики надали їй допомогу.

— То що робити, якщо гроза застала людину в горах?

— Перш за все потрібно спробувати зійти з найвищої точки вершини і заховатися в якомусь заглибленні, — радить Микола Хрипта, заступник начальника Славської гірської пошуково-рятувальної групи. — У жодному разі не можна лягати на землю, бо так ви збільшуєте площу ураження розрядом блискавки. Краще присісти, ступні звести разом, опустити голову і тулуб до колін, коліна обхопити руками. У жодному разі не можна ховатися під високими деревами, особливо тими, що стоять окремо. Як відомо, блискавка б’є у найвищу точку на місцевості.

Також потрібно позбутись усіх металевих речей, які є при вас, — ножів, браслетів, прикрас, казанків. Слід вимкнути мобільний телефон, смарт-годинник та інші електронні пристрої. Усі ці речі треба залишити в якомусь місці і повернутись по них уже після негоди.
Правила поведінки під час грози в горах: що робити, якщо на вершині вирує негода?

— Якщо на вершині під час грози перебуває група людей, чи потрібно їм триматися разом?

— Двом і більше людям не варто скупчуватися в укритті. Краще ховатися поодинці. Адже розряд проходить через контакт людських тіл.

Якщо схованки поблизу немає, то повільно спускайтеся вниз, але на відстані кілька метрів одні від одних. Йти потрібно злегка схилившись, а не на повен зріст. Нагадую, розряди контактують із вищими точками, якою може бути голова людини.

— Які ще поради можете дати?

— У грозу ніколи не торкайтеся металевих споруд і залізних електроопор, опор мостів, дротяних огорож та інших об’єктів з металу. Крім того, варто уникати контакту з водою — вона чудовий провідник електричного струму. Удар блискавки може поширюватися навколо водойми на відстані до 100 метрів.

Перш ніж вирушити в гори, обов’язково треба дізнатися прогноз погоди. Якщо вже почали сходження, але бачите, що погода погіршується, варто повернутися. Коли ж погодні умови погіршуються, але ви таки не припиняєте походу, то принаймні зателефонуйте рятувальникам і попередьте, що може бути проблемне сходження, розкажіть про своє місцеперебування.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар