Румунська організація ASSOC допоможе в облаштуванні реабілітаційного центру для людей з інвалідністю та ветеранів війни в Ужгороді

липня 11 / 2023
🇷🇴🤝🇺🇦🪖 Румунська організація ASSOC допоможе в облаштуванні реабілітаційного центру для людей з інвалідністю та ветеранів війни в Ужгороді

Громадська професійна асоціація соціальної допомоги ASSOC із міста Байя- Маре уже тривалий час співпрацює з уже тривалий час співпрацює із Закарпатським обласним осередком Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, який опікується побудовою реабілітаційного центру. Завдяки цій співпраці вдалося відправити вже 4 каміони різноманітної допомоги постраждалим від війни регіонам України.

Генеральний директор ASSOC Флоріан Салаєану каже, що створив організацію наприкінці 90-х аби щось змінити у Румунії, яка но той час, як Україна нині, була на порозі вступу до ЄС. Організацію заснував на студентську стипендію. Згодом через неї домоглися навіть змін у національному законодавстві та методах роботи у соціальній галузі.
Флоріан був секретарем Міністерства праці Румунії, у ЄС відповідав за адаптацію та реабілітацію людей з інвалідністю. З того часу отримав багато колег з цього напрямку по всьому ЄС. На його думку, проект реабілітаційного центру, який нині реалізовується і у якому він має намір допомагати, може стати хорошим прикладом для всієї України. Також ASSOC має намір укласти угоду з осередком Федерації інвалідів спорту. Керівником і координатором реалізації допомоги пропонується обрати представника фонду з Франції.
Голова Закарпатського осередку Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату Олександр Лизанець у свою чергу нагадав, комплекс приміщень колишньої котельні площею понад 1600 м. кв. за адресою вул. Ф.Тихого, 13Б, Закарпатському обласному осередку української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату міська влада передала у вересні 2014 року. Будівництво тут стартувало у 2016 році. А у березні поточного року через рейдерство організації будівлю намагався прибрати до рук один із високих чиновників Ужгородської міськради. Наразі увесь комплекс складається з фізкультурної і медичної частин.
На зустрічі з румунськими донорами був присутній і Тарас Деяк, командир підрозділу ЗСУ «Карпатська Січ», який бере участь у бойових діях з початку війни. За його словами, підрозділ утратив кількох побратимів та має поранених. Деяк розповів, що «Карпатська Січ» — партнери реабілітаційного центру і закликав допомогти всіма силами для того, щоб комплекс був завершений вже у 2024 році.
Запрошений на зустріч заступник голови Закарпатської облради василь Дем’янчук подякував за увагу до проекту та загалом до федерації федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату з боку румунських волонтерів. «Наразі обласна влада у міру можливостей готова підтримувати такий союз. Ми, у свою чергу разом з ОВА та міжнародними партнерами працюємо над великим реабілітаційним проектом. Але такий формат, як поєднання спорту і реабілітації поки що у області ексклюзивний», — зауважив Дем’янчук.
У свою чергу народний депутат України Михайло Лаба у ході зустрічі повідомив, що за 2022 рік в Україні відкрилося кілька тисяч громадських волонтерських організацій. Відповідно, волонтерський рух підтримав і не дав упасти нашій державі. Віг також розповів, що у вересні 2022 року у Південній Кореї ознайомилися з системою реабілітації. Там типовий реабілітаційний центр має 500 ліжко-місць, 5 тисяч працівників і розташовується на 30 гектарах. В Україні розроблено проект із 6 великих реабілітаційних центрів. Вартість одного понад 300 мільйонів доларів. Один такий показовий центр Південна Корея погодилася збудувати для Західного регіону (4 області) України.
Після зустрічі заступник голови облради відвідав власне будівництво реабілітаційного центру, яке триває вже близько року за кошти однієї з програм НАТО.
Asociatia ASSOC Деяк Тарас Володимирович Михайло Лаба.







Категорія : Суспільство


Залишити Коментар