Права людини стали першою жертвою і основною мішенню у цій війні

липня 06 / 2023

На цьому наголосив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, приєднавшись онлайн до заходу «Омбудсман: рік на варті прав людини», який сьогодні відбувся в Ужгороді.
Дмитро Лубінець зауважив, що кількість порушень прав людини зросла через повномасштабне вторгнення. Так, до Офісу омбудсмана впродовж минулого року надійшло майже 45 тисяч звернень: з них 562 – колективні звернення від 7 779 осіб, ще 41 923 – індивідуальні.
✔️ Долати нові виклики щодо захисту прав людини, які виникли через війну, на місцях вдається завдяки й співпраці обласної влади з регіональними представниками Уповноваженого, структурними підрозділами Секретаріату Уповноваженого ВРУ та іншими. Про ефективність такої моделі взаємодії в нашому регіоні розповів Петро Добромільський - заступник голови Закарпатської ОДА.
💬 «Сьогодні ми показуємо, що Україна – розвинена демократична держава, в якій захисту прав людини приділяють максимальну увагу. Найвища цінність – це людина. Захист її прав в умовах воєнного стану має посилюватися на всіх рівнях», – підкреслив Петро Добромільський.
За його словами, на Закарпатті проживає багато національностей і вимушених переселенців, тому намагаються дбати про дотримання законних прав та інтересів кожного. Роль омбудсмана та його команди в цьому напрямку надважлива.
🗂️ Своєю чергою представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області Андрій Крючков презентував щорічну доповідь про стан додержання та захист прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2022 рік. Він також наголосив, що Офіс омбудсмана запровадив дев’ять основних напрямів роботи, окремі з них пов’язані зі збройною агресією. Йдеться про захист прав вимушених переселенців, військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин. Окрема увага – звільненню українських захисників і цивільних з ворожого полону, поверненню дітей, яких незаконно депортувала Росія.
📍 Представництво Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області також опікується документуванням і паспортизацією населення, допомагаючи людям, які не мають документів, що посвідчують особу, виготовити й отримати їх. Таких у регіоні близько 3 тисячі осіб, це переважно представники ромської спільноти. Наявність необхідних документів – це не лише можливість покращити доступ до освіти, медицини, соціальних пільг та інших послуг, а й обов’язкова вимога вступу України до ЄС.
Під час заходу «Омбудсман: рік на варті прав людини» також обговорили взаємодію та співпрацю Регіонального представництва Уповноваженого з організаціями громадянського суспільства, правозахисними організаціями, зокрема щодо проведення моніторингових візитів до місць несвободи для реалізації функцій національного превентивного механізму, та питання щодо вдосконалення українського законодавства у сфері захисту прав людини відповідно до сучасних реалій.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар