У Закарпатській ОВА спростували інформацію стосовно «нелюдських» умов де живуть переселенці в Мукачеві

березня 18 / 2023

Після проведення перевірки в одному з прихистків для переселенців у Мукачеві, Офіс омбудсмана заявив про виявлення серйозних порушень. Зокрема, Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець оприлюднив фото з Мукачева та назвав умови, в яких живуть переселенці «нелюдськими». Йдеться про притулок, який облаштувала громадська організація «Самерс». У Закарпатській ОВА у коментарі ZAXID.NET зазначили, що на опублікованих Офісом омбудсмана фотографіях – не зовсім те приміщення, де жили переселенці, а сім’ї, які дійсно мешкають у цьому прихистку, нікуди зі скаргами не зверталися. У Мукачівській міськраді додали, що будівля, про яку йдеться, не є комунальною власністю, однак переселенцям, які там проживали, пропонували переїхати в гуртожиток місцевого університету.

Про результати перевірки Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у п’ятницю, 17 березня. За інформацією Офісу омбудсмана, йдеться про прихисток, що розташований у приміщенні «Товариства сліпих України». Притулок для переселенців облаштувала мукачівська молодіжна громадська організація «Самерс». За оприлюдненими даними, тут мешкають 17 людей, серед них шестеро дітей, пенсіонери, особи з інвалідністю.

«Вони поскаржилися на нелюдські умови проживання: будівля стара і потребує капітального ремонту, немає централізованого опалення, тільки піч-буржуйка та обігрівачі. Температура повітря в кімнатах - 15-16 градусів, а в коридорах – не більше 10. Через це – висока вологість, на стінах і стелі пліснява», – зазначив Дмитро Лубінець.



Фото Петра Добромільського, надані ZAXID.NET

«У прихистку мешкають дві сім’ї з Миколаєва – двоє жінок і троє дітей. Ми вже зустрічалися з ними і зі скаргами ні до організації, яка облаштувала прихисток, ні до органів місцевого самоврядування вони не зверталися, усім задоволені не мають претензій, бо приміщення, яке в «Товариства сліпих» орендує спортклуб «Самерс», добре облаштоване, там проводили ремонти, поставили нові меблі, людям допомагають з харчуванням. На час проведення додаткових ремонтів, люди переселилися в інші приміщення, але не ті, що на фото. Від пропозиції переїхати до інших шелтерів – відмовилися», – зазначив Петро Добромільський.

За словами заступника голови Закарпастької ОВА, на фотографіях, які опублікував Уповноважений ВР з прав людини, не є прихисток, який облаштовував спортклуб «Самерс», з їхнього приміщення є лише одна світлина. «На фотографіях – приміщення другого і третього поверху. Там не живуть ВПО, там мешкають закарпатці. В якому статусі і чому в таких умовах – це інше питання, ми поки з’ясовуємо. Але це не те приміщення, в якому проводила ремонт громадська організація», – сказав Петро Добромілський.

Також він додав, що наразі у прихистку громадської організації «Самерс» проводять додатковий ремонт. На першому поверсі є блок відремонтований, де, за словами Петра Добромілського, проживали переселенці взимку. Заступник голова ОВА також надав ZAXID.NET фото тих приміщень, у яких мешкали сім’ї з Миколаєва протягом зими. «На час проведення додаткового ремонту, їх попросили тимчасово переміститись в інше, але пристосоване до життя приміщення. Кудись переїжджати люди відмовились. Чому і з якою метою були оприлюднені фото не з реального прихистку, поки незрозуміло», – зазначив Петро Добромільський.
Категорія : Політика


Залишити Коментар