Ясінянська громада взяла участь у форумі "Громадський бюджет. Перезавантаження"

червня 08 / 2023

Ясінянська громада взяла участь у форумі "Громадський бюджет. Перезавантаження"

2 червня у місті Київ відбувся Форум «Громадський бюджет. Перезавантаження» у якому взяв участь голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук.

Учасниками форуму стали 65 представників громад України, які завітали до столиці з однією метою: обговорити рестарт одного з найбільш ефективних інструментів громадської партисипації.

Через початок великої війни реалізацію громадського бюджету було призупинено. Тому в 2022 році в громадах України провели лише 13 конкурсів ГБ. Для порівняння — роком раніше раніше їх було 134, включно з 12 конкурсами шкільного громадського бюджету (далі — ШГБ).

Нині громади адаптувалися до сучасних умов — уже 40 осередків готові продовжити впровадження інструменту на місцях.

У межах Форуму учасники презентували найкращі практики ГБ та ШГБ, а також обговорили головні виклики на шляху до їхнього рестарту.

«Наша місія – трансформувати Україну в державу, що служить людям та їх захищає. Для цього ми створюємо інструменти для впливу громадян на рішення влади.

Один із найпопулярніших — громадський бюджет на платформі e-DEM, створений в межах Програми EGAP до якої підключений Громадський бюджет Ясінянської територіальної громади.

Форум дозволив не лише презентувати найцікавіші практики у різних регіонах України, а й обмінятися корисним досвідом, що допоможе крок за кроком відновлювати Україну», — замітив Victor Liakh, президент Фонду Східна Європа.

«Головна відмінність громадського бюджету від інших інструментів партисипації — у можливості побачити результат. Кілька років тому ми могли чути нарікання від мешканців: мовляв, поки ми платимо податки, влада бездіє. Розвиток ГБ дав можливість поставити собі питання: "А що я зробив/ла для покращення своєї громади?". Тепер кожен житель став відповідальним за благоустрій власної домівки», — зазначила Oleksandra Radchenko, координаторка компоненту «Е-демократія» в Програмі EGAP.

Громадський бюджет змінює мислення та будує міцне громадянське суспільство. Уже зовсім скоро українці зможуть знову долучитися до змінотворення на місцях!

Форум проведено в межах швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар