Закарпатські журналісти згадали загиблих колег та звернулися до Верховної Ради

червня 06 / 2023

Сьогодні у День журналіста України з ініціативи управління інформаційного забезпечення Закарпатської обласної ради представники закарпатських медіа, пресслужби Закарпатської ОВА та журналістських організацій НСЖУ й Медіапрофспілки України зібралися аби згадати загиблих колег.
У ході флеш-мобу на сходах атріуму Закарпатської обласної ради запалили свічки у пам’ять за загиблими журналістами та розклали портрети працівників українських та зарубіжних ЗМІ, котрі були вбиті, закатовані або загинули внаслідок обстрілу, починаючи з 24 лютого 2022 року.
Історії загиблих вражають. Наприклад, Брента Рено, документаліста зі США вбили пострілом у потилицю за кермом його автомобіля в неділю 13 березня 2022 року в Ірпіні. Макса Левіна, фоторепортера того ж дня вбито під час висвітлення бою між російськими та українськими військами на Київщині. Його тіло і тіло його друга та військового Олексія Чернишова були знайдені 1 квітня в лісі біля Гути-Межигірської, на північ від Києва. А знімальна група Fox News П’єр Закжевські і Олександра Кувшинова, 55 і 24 роки, була розстріляна 14 березня 2022 року у селі Горенці під Києвом. Мантас Кведаравічюс, автор документального фільму Mariupolis (2016) з Литви приїхав у Маріуполь на передодні 24 лютого. Тіло Мантаса було знайдене в цьому місті 2 квітня 2022 зі слідами двох вогнестрільних поранень: в голову і в грудну клітину…
Таких кривавих і жахливих історій чимало. Це, на думку учасників зібрання свідчить про те, що професія журналіста стає вкрай небезпечною і, відповідно, представники медіа потребують додаткового захисту з боку держави.
У зв’язку з цим журналістська спільнота краю підписала звернення до Голови Верховної ради України Руслана Стефанчука з проханням повернути до розгляду внесений минулого року законопроект №7252, який, фактично прирівнює журналістів, котрі загинули, зазнали каліцтв та працюють, висвітлюючи війну з лінії фронту та прифронтових територій, до військових.
Закарпатські журналісти також приєдналися до ініціативи Асоціації журналістів Польщі та європейської федерації журналістів щодо визнання відповідними європейськими інституціями російських пропагандистів Кисельова, Соловйова, Скабаєву та інших, у масових вбивствах українців за їх прямі заклики до вбивств.
Наостанок журналісти згадали загиблих хвилиною мовчання.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар