У Рахові відбувся дуже важливий захід, присвячений майбутньому об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО

квітня 29 / 2023

Міжнародний семінар щодо управління об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО🌳
Напередодні відбувся дуже важливий захід, присвячений майбутньому об’єкта всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» (далі – Спадщина). Мова йде про онлайн-семінар за участі представників країн-учасниць даного Об’єкта, Комітету з питань всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Міжнародного союзу охорони природи (IUCN). Україну на даному заході представляли науковці Карпатського біосферного заповідника Василь Покиньчереда та Вікторія Губко і голова ГО «Дунайсько-Карпатська програма» Богдан Проць. Ключовим питанням семінару було обговорення результатів технічного огляду Настанов з управління буферними зонами об’єкта Спадщини. Попередньо цей документ упродовж кількох років напрацьовувався в рамках країн-учасниць, після чого був переданий для перевірки до МСОП. Її результати були оприлюднені на семінарі і потягнули за собою жваву дискусію. Кілька країн-учасниць зауважили, що вимоги МСОП до Настанов є занадто жорсткими і запропонували їх дещо пом’якшити. Кінцеве рішення полягало в продовженні консультацій усіх зацікавлених сторін.
Важливими питаннями порядку денного семінару були також моніторинг об’єкта Спадщини і зміна меж окремих його складових частин. Українська сторона наголосила, що питання змін чи модифікацій меж є актуальним для окремих наших ділянок. Більш детально ці питання розглядатимуться на цьогорічному засіданні Спільного Комітету з Управління об’єктом Спадщини, яке відбудеться в Італії.
Останнім пунктом програми семінару було обговорення зауважень МСОП щодо господарювання в окремих складових частинах об’єкта Спадщини. Зокрема розглядалася ситуація в Ужанському національному природному парку, де за інформацією, яка надійшла від місцевої адміністрації ще в 2018 році, може проводитися різноманітна лісогосподарська діяльність у межах буферної зони складової частини «Стужиця-Ужок». Представники України запевнили, що дана інформація зараз не відповідає дійсності, в першу чергу тому, що суперечить чинному законодавству.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар