У польському Жешуві підбили підсумки спільного грантового проєкту, учасником якого був і Ужгород

квітня 22 / 2023


Завершальна конференція у польському Жешуві підбила підсумки трирічної роботи над проєктом «SUMCITYNET»: міста на шляху до підвищення доступності та сталої кліматично стійкої міської мобільності». Учасником цього спільного грантового проєкту є й Ужгородська міська рада
– завдяки співпраці з Агентством сталого розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА», про що ми неодноразово інформували.

Нагадаємо, у межах проєкту Ужгород отримав важливі документи та рішення – План сталої міської мобільності, транспортну модель міста. Також було встановлено криті велопарковки навпроти зеленого базару та драмтеатру, на вулиці Небесної Сотні та вулиці Олексія Бестужева-Рюміна, проведено роботи з пониження тротуарів на пішохідних переходах, зроблено підвищені пішохідні переходи – на вулиці Минайській, Миколи Бобяка, Карпатської України та проспекті Свободи, облаштовано кілька переходів тактильною плиткою, закуплено відеокамери для встановлення на велостоянках через часті крадіжки та небезпечних ділянках міста. Роботу над частиною заходів завершать протягом кількох місяців.

Спільно працювали у межах проєкту разом із ГО «ФОРЗА» працівники управління міжнародного співробітництва та інновацій, департаменту міської інфраструктури, відділу транспорту, управління програмного та комп’ютерного забезпечення, інших структурних підрозділів міськради.

Від Ужгорода завершальну конференцію, яка відбулася у Жешуві 20 квітня, на запрошення ГО «ФОРЗА» відвідала і делегація Ужгородської міськради, у складі якої заступник міського голови Василь Пинзеник, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій, яке було партнером проєкту, Вікторія Тарахонич, головний архітектор міста Олег Боршовський, заступниця директора департаменту міської інфраструктури-начальниця управління житлово-комунального господарства Олександра Турянчик.

Керівниця ГО «ФОРЗА» Леся Лойко розповіла на конференції, як працювали над проєктом, про його мету та цілі. Закцентувала, що реалізація припала на пандемію, через що багато заходів довелося проводити онлайн, та повномасштабне вторгнення росії, однак попри все, здобули хороші результати. Пані Леся детально поінформувала про просвітницькі кампанії із дітьми та молоддю, онлайн-воркшопи про сталу міську мобільність, зустрічі із представниками територіальних громад щодо впровадження складових міської мобільності.

Із презентацією про Ужгород виступив заступник міського голови Василь Пинзеник, розповів про те, як влада працює над тим, щоб зробити місто максимально комфортним для людей. Зокрема, про створення комунального транспортного підприємства, закупівлю громадського транспорту – зараз у місті курсують 27 сучасних низькопідлогових «Електронів», про наміри придбати нові автобуси, зокрема й електробуси, розвиток велоінфраструктури, загалом роботу над покращенням доступності у місті.

Учасники конференції акцентували, що незважаючи на несприятливі умови, проєкт «SUMCITYNET: міста за покращення доступності і кліматично сталу міську мобільність» відбувся, подякували партнерам за співпрацю, яка допоможе у вирішенні проблемних питань та створенні ефективної і сталої міської мобільності.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар