Чим живе і як розвивається літературне Закарпаття

грудня 05 / 2022

Чим живе і як розвивається літературне Закарпаття в умовах війни – розповіли на брифінгу в межах книжкового марафону XI фестивалю «Книга-Фест – 2022».
Заступник голови обласної організації Національної спілки письменників України, завідувач Народного літературного музею Закарпаття Василь Густі зауважив, що музей останніми роками став справжнім посередником між видавцем, письменником і читачем.
«Заклад прагне зберегти здобутки нинішнього літературного процесу. Кожна книжка, котра виходить у видавництвах нашого краю, стає експонатом літературного музею. Для того, щоб ці експонати не лежали, ми організовуємо різні заходи. Також постійно діє книжкова виставка-продаж творів закарпатських письменників, журналістів, науковців», – зазначив Василь Густі.
Своєю чергою директор видавництва «TIMPANI» Ярослав Федишин розповів про появу нових книг у межах обласної програми підтримки видання творів місцевих авторів, популяризації закарпатської книги та сприяння книгорозповсюдженню за підтримки управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОВА.
«Попри те, що рік виявився складним, маємо певні результати роботи. Зокрема, за цей час також налагодили співпрацю з нашими сусідами – Спілкою українських письменників Словаччини, для яких ми за їхні кошти надрукували кілька книг», – зауважив Ярослав Федишин.
За його словами, видавництво від початку війни забезпечувало книжками українців, котрі вимушено перемістилися до сусідньої Словаччини.
Також цьогоріч у видавництві «TIMPANI» випустили три чергові томи 17-томної «Історії України» доктора історичних наук, професора Ужгородського національного університету Сергія Федаки.
«Попри складні морально-психологічні й фінансові умови нам вдалося видати 8, 9, 10 томи, присвячені найбільш популярним для масового читача періодам: козацькій, гетьманській та імперській добам», – наголосив Сергій Федака.
Спікер повідомив, що в книгах проведені паралелі між історичними подіями та сьогоденням, є й інформація щодо започаткованих у козацьку добу воєнних традицій, котрі знайшли продовження в сучасній державі. Хоча у двох томах увага зосереджена на козацьких реаліях, однак описані події і в інших регіонах, де козацького руху не було. Зокрема, зараз професор завершує рукопис одинадцятого тому «Історії України» про українські визвольні змагання.
☝️На брифінгу також повідомили, що в книжковому марафоні у межах фестивалю «Книга-Фест – 2022», окрім закарпатських авторів і видавців, участь можуть взяти й вимушено переміщені українці.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар