Закарпаття готується прийняти нову хвилю переселенців (Відео)

листопада 07 / 2022

Сьогодні, 7 листопада, Закарпатську область з робочим візитом відвідала Віцепрем’єр-міністерка – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Спільно з представницею уряду голова Закарпатської ОВА Віктор Микита провели нараду з головами РВА, територіальних громад та іншими. Під час зустрічі вони обговорювали питання підтримки вимушених переселенців, забезпечення їх житлом та фінансовою допомогою.

На спільній прес-конференції, що відбулась у центрі «Неємія», Віктор Микита вкотре повторив, що нині головне завдання Закарпаття – бути міцним тилом і створювати усі найкращі умови для проживання і перебування тут наших переселенців. За словами голови ОВА він, як очільник області, звітував перед пані міністеркою, що у цьому напрямку було зроблено за 8 місяців.

Зі свого боку Ірина Верещук насамперед подякувала керівництву ОВА, головам територіальних громад та міжнародним організаціям за те, як вони скоординували свою роботу в регіоні. За її словами наша область є прикладом того, «як можна організувати щільну співпрацю» для людей, які «потребують прихистку і захисту, та хочуть почуватися безпечно».

«Я мала змогу сьогодні відвідати декілька локацій, де проживають наші діти наші люди, маломобільні та інклюзивні у тому числі» – розповіла Ірина Верещук. За словами міністерки, вона побачила на Закарпатті, те що хотіла. «Люди готові» – запевнила урядовиця. Однак, за її твердженням, це все лягає на плечі обласної влади, а тому уряд мусить розділити цю відповідальність, і зробить все від нього залежне аби зменшити навантаження.

«Ми розглядаємо Закарпатську область як одну 5, які будуть підтримувати наших людей, якщо хвиля міграції буде продовжуватись. Ми очікуємо, що ця хвиля на зимові місяці буде. Ми розраховуємося на Закарпатську область» – заявила Ірина Верещук.

Водночас пані міністерка висловила «велику подяку фонду «Карітас», Червоному Хресту України, Угорській Екуменічній службі, які показують своїми результатами наскільки їм небайдужа ситуація, котра сьогодні є в нашій державі». Також Ірина Верещук подякувала урядам Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, які є прилеглими до нашої держави.

«Я би хотіла ще сказати окреме дякую тим закарпатцям, котрі відкрили свої серця та домівки тисячам наших українських родин. До речі, це і відрізняє Закарпатську область від інших областей… Адже тут зовсім небагато людей нині проживають у закладах соціальної інфраструктури (школи, садочки, спортзали). Порівняно малий відсоток із тими кого прийняли сім’ї» – наголосила вона. «Я дякую усім закарпатцям, котрі продемонстрували, як Україна бореться. Як ми разом, плече в плече, можемо бути єдині. Саме це нас формує, як націю, і є запорукою нашої спільної перемоги» – підкреслила Ірина Верещук.

Відповідаючи на запитання журналістів голова Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив, що на сьогодні 96% усіх садочків та шкіл області працюють, і близько 5% приймають вимушених переселенців. А це до 2000 людей. Однак, за його словами, це ніяк не впливає на навчальний процес.


Водночас очільник ОВА запевнив, що в області вже формується резерв місць, зокрема вже є декілька тисяч, для довготривалого проживання. Також у керівництва області є розуміння того, що людей може бути набагато більше, і є план який буде задіяно у разі, якщо приїде умовно 20 – 30 тисяч людей, або більше. «Ми сьогодні працюємо з Угорщиною, Словаччиною, Румунією, які готові прийняти якусь частину вимушених переселенців… По 10 тисяч людей розселити у своїх населених пунктах. З часом ці люди зможуть повернутися» – розповів Віктор Микита. На уточнюючі запитання журналістів, скільки все таки очікується вимушених переселенців, Віктор Микита та Ірина Верещук запевнили, що скільки буде потрібно, стільки Закарпаття і прийме. Навіть якщо це буде 100 тисяч осіб. «Ніхто не замерзне, ніхто не залишиться на вулиці» – запевнив Віктор Микита.

За його словами нову хвилю переселенців планують розселяти по всій території області. Адже, як каже голова ОВА, більшість вимушених переселенців хочуть проживати саме в Ужгороді, бо чомусь вважають що в інших громадах немає відповідних умов. Відтак за його даними нині в обласному центрі, при населенні 130 тисяч чоловік, офіційно зареєстровано близько 27 тисяч ВПО, і ще 27 тисяч переселенців, котрі не стали на облік з тих чи інших причин. Тобто соціальна інфраструктура перевантажена. При цьому він запевнив, що всі громади Закарпаття нині мають сучасну і добре розвинену інфраструктуру.

Очільник області також розповів, що нині на Закарпатті стоять на обліку і отримують підтримку від уряду близько 156 тисяч вимушених переселенців. Однак за даними мобільних операторів таких людей в регіоні 350 – 370 тисяч. Ця цифра змінюється. При цьому, за твердженням Віктора Микита, завдяки релокованому бізнесу, область вийшла на друге місце в Україні за темпами економічного зростання.

Запитали Віктора Микиту і щодо опалювального сезону. За його словами Закарпатська область повністю до нього готова. «У нас немає центрального опалення. Практично у 99% населення опалення індивідуальне. Тільки Рахівська громада має централізоване опалення, але там воно працює на твердопаливних котлах, і відповідно запас дров уже сформований. У нас працюють міжнародні організації, котрі допомагають з дровами. Наприклад, Угорська Екуменічна служба забезпечила дровами 500 дворогосподарств» – розповів голова ОВА. За його твердженням із фондів області також будуть підтримувати дровами родини військовослужбовців. Окрім того, він повідомив, що область формує резерв дров, і не тільки для власних потреб, а й для інших регіонів.

«Щодо газового опалення, то як відомо, уряд здійснив усі заходи, аби забезпечити необхідну кількість газу у сховищах. Що стосується електроенергії, ми знаємо, яка ситуація в Україні. Ми не можемо сьогодні передбачити, що на Закарпатті 100% кожного дня буде електроенергія» – заявив Віктор Микита. Але водночас заначив, що Закарпаття в якійсь мірі захищено, і тут найменше будуть відчуватися наслідки ракетних ударів порівняно з іншими регіонами.

Руслан ФАТУЛА
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар