Автомобіль, лікарняні ліжка, одяг та харчування. Край Височина знову на Закарпатті з гуманітарною місією

листопада 05 / 2022

Автомобіль, лікарняні ліжка, одяг та харчування. Край Височина знову на Закарпатті з гуманітарною місією.

На Закарпатті з робочим візитом перебуває делегація Краю Височина Чеської Республіки у складі голови Крайового Уряду, голови БФ ВІЗА Зденєка Кадлеца, керівниці канцелярії гетьмана Краю Височина Катержини Свободової, начальника відділу адміністративної діяльності Давида Марека. Цього разу благодійники в рамках співпраці із Закарпатською обласною радою навідалися на Свалявщину, куди привезли багато потрібних товарів і речей.

Делегацію супроводжував голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, депутатка, керуюча справами облради Мирослава Ливч, начальник управління міжнародних та регіональних зв’язків обласної ради Василь Маковський. Також до гостей доєднався генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Нови.

Спочатку благодійники відвідали Свалявський професійний будівельний ліцей, у якому наразі проживають 66 вимушено переселених осіб. Для них передано пакунки з продуктами харчування тривалого зберігання. Затим делегація вирушила до Свалявської міської лікарні, якій передали 60 функціональних моторизованих ліжок і ортопедичні матраци.

За словами медичного директора закладу Мирослава Мелеша, це сучасні медичні ліжка, які дозволяють хворому почуватися зручно. Лікарня розрахована на 188 місць разом з реанімаційним відділенням. Отримана партія дозволить майже на 50% покрити потребу в такому устаткуванні, оскільки ліжковий фонд повинен постійно оновлюватися. Зараз тут проходять лікування жителі Свалявщини, поранені військові із зон бойових дій, а також немобільні вимушено переміщені особи.

Комплекти зимового одягу і взуття отримали співробітники Свалявської 12-ї пожежно-рятувальної частини ДСНС України у Закарпатській області. На сьогодні тут працює 39 вогнеборців, які обслуговують зону в радіусі 30 км. 5 осіб перебувають на ротації в Харківській області, де виконують завдання на звільнених від російських окупантів територіях.

- Речі актуальні і потрібні, тому що наближається зима, а це спеціалізований одяг для пожежників-рятувальників. Нашим хлопцям буде комфортно виїжджати на завдання, - каже Олександр Токарський, начальник 12-ї пожежно-рятувальної частини.

Вантажний автомобіль Край Височина передав Закарпатському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки.

Принагідно у Сваляві делегація оглянула хід зведення модульних будинків і ремонт гуртожитка для ВПО, яке здійснюється за кошти БФ «Карітас» Чеської Республіки. За словами підрядників, роботи будуть завершені ще цього року і майже 100 переселенців Різдво зможуть святкувати вже у новому житлі.

- Співпраця Свалявщини і Краю Височина триває майже 8 років. Вона для нас надзвичайно важлива, оскільки дозволяє реалізувати багато соціальних проєктів. Ми вдячні за їхню увагу, добре серце, завжди раді зустрічати їх у нас в гостях. Цей візит також знаковий, тому що у складний час війни наші друзі виказують підтримку і протягують руку допомоги, - зазначила керуюча справами обласної ради Мирослава Ливч.

Володимир Чубірко також подякував «височинцям», які з перших днів війни надсилали на Закарпаття гуманітарну допомогу і прихищали у себе українських біженців. Він зазначив, що переважна більшість чеських громадян вважає українців героями, які відстоюють незалежність всієї Європи. А тому спільними зусиллями ми обов’язково отримаємо Перемогу, - наголосив голова обласної ради.

Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар