Настає сезон турботи про рідну природу

жовтня 30 / 2022
Настає сезон турботи про рідну природу♻️

Взимку птахи найбільше бояться не морозу, а голоду. Багато птахів восени відлітають туди, де тепло і більше корму, осілі птахи залишаються зимувати там, де вони народилися. Також деякі види прилітають до нас на зимівлю з півночі. У цей час ці пернаті потребують нашої з вами допомоги. Природні запаси корму починають зменшуватися: з настанням холодів частина комах гине, частина впадає у зимову сплячку. Птахи поступово переходять на насіння й плоди, але й цей харч закінчується. З настанням складних погодних умов узимку найбільш уразливими стають дрібні садові птахи. Процес травлення у птахів відбувається швидко й енергійно, а тому вони постійно потребують їжі. Але саме ⚠️регулярна⚠️ підгодівля допоможе пернатим вижити. Найгірше, що може статися в сувору зиму – це збої в підгодівлі або ж її припинення взагалі.
Згідно із спостереженнями до 80-90% синиць може загинути у суворі зими! Є птахи, які дуже залежать від людини: осілі синантропи – сизі голуби, хатні горобці, міські крижні. Є птахи, які виживуть і без нашої допомоги, але з задоволенням приймуть її, це дрібні лісові птахи – синиці, повзики, дятли, зеленяки, сойки. Є пернаті, які годівниці взагалі оминають, здобуваючи корм самостійно. Це снігурі, чикотні, омелюхи, щиглики, вівсянки, чижі та чечітки, підкоришники, золотомушки. Є і такі птахи, чия висока чисельність приносить шкоду іншим, тому підгодовувати їх небажано (ворона, сорока та інші види).

💁‍♂️Чим підгодовувати птахів?
-Різноманітне насіння. Звичайне соняшникове насіння, але несмажене. Дрібним птахам важко добути ядро зі шкаралупи, тому потрібно потовкти його. Просо, подрібнена кукурудза, насінням конопель та льону, бур’янів, пшениця, овес, вівсяні пластівці, насіння гарбуза, кавунів, динь. Можна - насіння маку в невеликій кількості (ним люблять ласувати чижі й зеленяки). Можна викладати на годівниці крилатки ясена та клена.
-Плоди підійдуть для зимової підгодівлі дроздів (чорного, чикотня тощо), омелюхів, снігурів. Просто варто викласти на сніг шматочки яблук, груш, підвішувати на дерева кетяги ягід калини та горобини, ягоди глоду, крушини, черемхи, чорної бузини. Або можна порізати фрукти на дольки чи понанизувати їх на палички.
-Синиці і дятли із задоволенням їдять несолене сало. Його можна нанизати на шпичаки, забиті по краях годівниці, а також підвішувати у сітці або на дротинах до гілок дерев. Кістки та нежирні шматочки від м’яса, залишки смальцю вабитимуть синичок і дятлів, сойок. Пам’ятайте, що ці продукти повинні бути несолоними. Можна використовувати зварені вкруту яйця, вершкове масло.

🙅‍♂️Чим не можна годувати птахів:
-Все, що смажене і солоне (приміром, насіння чи сало).
-Гречана, пшенична, ячмінна крупа, рис. Деякі види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди.
-Хліб з точки зору поживності - не найкраща їжа для птахів, однак він допомагає наповнити порожній шлунок у крайньому випадку. Свіжий хліб замерзає, тому ставити лише черствий. Заборонено годувати птахів житнім хлібом.
-Не можна давати птахам чіпси, магазинні сухарики та інші шкідливі продукти, а також кислі та гострі продукти, цитрусові.
-І не забувайте також про те, що м’ясні відходи можуть приваблювати до годівничок котів.
-Ні в якому разі не можна використовувати зіпсовані продукти (прогіркле зерно, запліснявілий хліб тощо).

☝️Правила підгодівлі:
- Підгодівля обов’язково має бути систематичною, без перерв, інакше вона може зашкодити птахам. Звикнувши знаходити корм на певному місці кожного дня, птахи, не знайшовши його, не полетять відразу в інше місце, а будуть чекати й знаходитись неподалік, втрачаючи час та сили, а в морозні дні можуть загинути.
-Підгодовуйте птахів від вересня аж до весни, до повного сходження снігу. Не можна кидати цю справу в середині зими⚠️ Навпаки, у другій половині зими, коли більша частина зимових ягід та плодів з’їдена або пропала, додаткова підгодівля особливо важлива для виживання птахів.
-Птахів потрібно підгодовувати, а не годувати! Не треба тримати годівниці постійно наповненими. У природі в птахів більш різноманітний раціон, ніж у годівниці, навіть узимку. Одноманітний корм може призвести до хвороб!
-Підтримуйте годівницю в охайному вигляді, адже це впливає на здоров’я птахів. Хоча б раз на місяць очищуйте її від сміття й мийте легким мильним розчином.
-Завжди розміщуйте годівниці або розкладайте корм так, щоб у птахів була можливість гарного огляду території. Бажано, щоб поряд з годівницею розміщувався великий кущ чи якісь чагарники, де птахи зможуть швидко сховатися. Непогано, коли годівниця буде розміщена у захищеному від вітру місця і з південної сторони.
-Краще вивісити декілька годівниць різних типів, у яких могли б живитися різні види птахів (мирні та агресивні, наприклад).
-Водоплавних птахів варто годувати тільки з настанням сильних морозів. Так ви будете підтримувати тільки тих птахів, які дійсно залишилися на зимівлю і вже нікуди не відлетять. Люди часто підгодовують водоплавних за погожої погоди, а птахи, вирішивши, що корму вистачить надовго, залишаються зимувати. Особливо важлива підтримка під час повного замерзання водойм.

🧏‍♂️Виготовляючи годівниці, пам’ятайте:
-Бажано, щоб годівниця була з дашком, інакше корм може засипати снігом.
-Отвір у годівницях повинен бути достатньо широким, щоб птах міг вільно пересуватися всередину і назад.
-Підвішувати годівниці треба на дереві або розміщувати на стовпчику, на висоті 1-2 м.
-Годівниці можуть бути споруджені з найрізноманітнішого підручного матеріалу: скляних банок, пластикових пляшок, фанери, картону тощо.
-Не варто розміщувати годівниці на підвіконнях.
До речі, якщо у вас немає годівниці, можете насипати корм прямо на сніг. До такого імпровізованого «столу» теж злітатимуться птахи, хоча дятлів і повзиків за ним не побачиш. Ці полюбляють годуватися на підвішених годівничках. Варто лише пильнувати, щоб до такого місця не внадились коти та інші хижаки. Якщо у вас є діти, залучайте їх до заготівлі кормів і підгодівлі птахів. Це виховує в них почуття любові та відповідальності за довкілля!
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар