Угорці шоковані рішенням Мукачівського виконкому знести пам’ятник Турулу

жовтня 14 / 2022

Мукачівський виконком вирішив Мукачівському історичному музею «Паланок», становити малий Державний Герб України на бастіоні замку шляхом демонтажу пам’ятника «Турул». Виконком посилається на звернення директора музею.

KMKSZ був шокований, дізнавшись про «нібито рішення виконавчого комітету міської ради Мукачева, на підставі якого було видалено пам’ятник Турулу, встановлений на бастіоні замку Мукачева», – йдеться у заяві організації, надісланій до MTI. Асоціація також вважає рішення дивним, оскільки статую Турула, яка вважається одним із символів Мукачева, повернули на колишнє місце за ініціативи керівництва міста ще у 2008 році, «в дусі спільного історичного минулого та мирного співіснування національностей», – нагадує заява KMKSZ.

У своїй заяві президія UMDSZ зазначає, що вперше за десятиліття незалежної України «міська рада Закарпаття не вирішує дозволити встановлення чи реставрацію пам’ятника, пов’язаного з культурою та історією угорців», а на навпаки, наказує його знищити. Асоціація «висловлює своє рішуче заперечення проти цього рішення» та закликала членів виконавчого комітету міської ради Мукачева відкликати це рішення.

Підкріплюючись фотографіями в соцмережах, кілька людей повідомили, що в четвер пам’ятник уже зняли з бастіону замку.

Додамо, що в Україні дехто вважає встановлення пам’ятників турулу імперськими амбіціями Угорщини.

Цікаво, що турул степовий орел, який має ареал проживання в Поволжі.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар