На Закарпатті виявили істоту, яку вважали зниклою довгий період (ФОТО)

вересня 08 / 2022

На знахідку чималих розмірів, ропуху сіру, днями натрапили у кукурудзі в одному з обійсть.

Вид поширений по всій Європі, за вийнятком Ірландії та деяких островів Середземного моря. На сході ареал досягає Іркутська. На півдні охоплює окремі ділянки Північної Африки.

В Україні сірі ропухи живуть у регіонах з лісовими ландшафтами, де їх можна зустріти у доволі різноманітних біотопах, починаючи від різних типів лісів (хвойні, широколистяні, мішані) та закінчуючи антропогенними насадженнями: гаї, парки, садові ділянки, міські сквери, рідше — лісопосадки. Відкритих ділянок сіра ропуха уникає, хоча й відмічалася на орних землях та пасовиськах.

З водоймами пов'язана тільки в сезон розмноження, решту періоду активності звичайно живе поблизу них, віддає перевагу вологим біотопам. Така ж особливість відзначена й при вивченні цих тварин у дещо східніших ділянках ареалу.

Ропуха сіра, на щастя, не є червонокнижною істотою України. Зустрічається вона й на Закарпатті. Цьому виду у регіоні властива певна прив'язаність до місць нересту, водночас в останні роки у багатьох районах цих земноводних врази поменшало. Зокрема, на Перечинщині, кажуть місцеві жителі, уже давно не помічали в місцевих лісах чи садах цих істот. Раніше, за їх словами ропух доводилось частіше бачити й у ході тихого полювання, на пасовищах, біля водойм. На зниження кількості цих земноводних, за словами знавців, можуть впливати ряд різних факторів, відзначають знавці. Окремий вид може зустрічатися на певній території із часом рідше унаслідок змін умов середовища.

- Вид звичайний загалом, але, як і будь-який інший вид організмів, локально може зустрічатися рідше або щільніше внаслідок різних умов середовища і їхні коливання з часом.

А ще їх треба вміти шукати, — відзначає у групі UkrBIN: Національна мережа інформації з біорізноманіття Nikolas Drohvalenko.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар