Берегівському лісгоспу видали FSC-сертифікат

серпня 22 / 2022
Берегівському лісгоспу видали FSC-сертифікат


Лісівники знають: провести сертифікацію лісів – один з важливих моментів усієї діяльності адміністрації підприємства. Адже мова насамперед про те, що FSC-сертифіковану продукцію без оглядки купують відомі деревообробні фірми та її можна відправляти на експорт. Саме цей процес завершили нещодавно у Берегівському держлісгоспі, у якому вирощують переважно цінну породу деревини – дуб.


Варто також наголосити: аби отримати сертифікат, лісгосп засвідчує відповідність вимогам Стандарту FSC (Forest Stewardship Council). Документ покликаний забезпечити баланс економічних, соціальних та екологічних вимог у веденні лісового господарства. Окрім того, він зобов'язує лісокористувачів взаємодіяти із зацікавленими сторонами при прийнятті ключових рішень.

Сама організація має на меті запровадження незалежної та добровільної системи сертифікації лісового господарства і деревообробки, що дає змогу покращити управління лісами планети. Словом, це, простіше кажучи, - міжнародне визнання лісопродукції і того факту, що ліс має законне походження.

Як повідомив провідний інженер з охорони праці Берегівського лісового господарства Володимир Лакатош, сертифікат лісгоспу видала незалежна аудиторська компанія SGS. І під час наглядового аудиту, який проводиться кожен рік для підтвердження сертифікату, - грубих порушень попри воєнний стан не зафіксовано. Тому дію документа продовжено. А значить, робота берегівських лісівників і далі триватиме належним чином.

Щоби зрозуміти, чого вартує сертифікат, досить навести такий факт. На нещодавній великій нараді з лісівниками в місті Хусті, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита вказав на серйозну проблему: переважна більшість закарпатських лісгоспів не має сертифікації FSC (єдиних міжнародних індикаторів). «Без цього наша лісова галузь впаде до рівня виготовлення палет та пиломатеріалу або ще нижче. Це неприпустимо, - наголосив очільник регіону. - Начальник Закарпатського обласного управління лісомисливського господарства Віталій Петренко отримав доручення невідкладно виправити ситуацію».

У той же час зазначеного клопоту у Берегівському лісгоспі просто не існує. І тут належне треба віддати як спеціалістам-управлінцям, так і очільнику підприємства Василеві Агію.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар