6 закарпатським лісгоспам призупинили дію FSC сертифікатів через порушення «сезону тиші»

липня 02 / 2021


Вперше відбулася масова призупинка дії FSC сертифікатів в Україні. Такий сертифікат показує відповідність діяльності лісових господарств стандартам Лісової опікунської ради (Forest Stewardship Council®, FSC®). Тобто утримувач сертифікату дбає про відтворення та здоров’я лісу, збереження цінностей довкілля, враховує потреби місцевої громади, здійснюючи при цьому заготівлю деревини в дозволених обсягах. Серед господарств, яким призупинили дію такого сертифікату: 6 лісгоспів у Закарпатській області (Воловецький, Ужгородський, Хустський, Рахівський, Мукачівський, Великоберезнянський), по 1 в Рівненькій (Дубенський), Полтавській (Гадяцький) та Київській областях (Вищедубечанський), а також 16 лісових господарств, національний парк та лісовий селекційно-насіннєвий центр, які підпорядковуються Львівському обласному управлінню лісового і мисливського господарства.

Вказані утримувачі FSC сертифікату позбулися права використовувати його через проведення санітарних рубок під час сезону тиші. Він триває з 1-го квітня по 15-те червня. У зазначений період дикі тварини виводять потомство, тому в цей час необхідно створювати умови для їхнього спокою. Санітарні рубки, а також інші види людської діяльності в лісі, які можуть стати джерелом шуму, заборонені під час сезону тиші. Це регулюється статтею 39 Закону України «Про тваринний світ».

Підставою для призупинення дії 10-ти FSC-сертифікатів стала інформація про лісорубні квитки, видані після 1 квітня, на підставі яких проводились санітарні рубки в цей період. Порушення вдалось виявити завдяки публічно доступній інформації на сайті державного підприємства «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр» та витягу з єдиної державної системи електронного обліку деревини. Відповідна інформація була передана органам сертифікації, на основі якої були прийняті рішення про призупинення дії FSC-сертифікатів.

“Попри наявні виклики та суперечності національного законодавства більшість утримувачів FSC сертифікатів доброчесно дотримуються його вимог. Сприяючи розбудові лісової політики та посиленню правозастосуванню ми ініціювали серію круглих столів «Лісові діалоги». Вони покликані налагодити багатосторонній діалог між представниками органів державної та місцевої влади, лісових господарств, бізнесу, закладів освіти та НГО задля досягнення цілей сталого розвитку в лісовому секторі. Сподіваюся, що пошук вирішення цих та інших проблемних питань перебуватиме в площині застосування кращих лісівничих практик, аніж заборонних і обмежувальних інструментів”, — Павло Кравець, директор FSC Україна.

FSC Україна ініціює круглий стіл з питань правового регулювання незаконних рубок і незаконно добутої деревини в рамках «Лісових діалогів». Обговорення зокрема торкнуться проблеми лісопорушень під час «сезону тиші».

Forest Stewardship Council® (FSC®) — міжнародна неурядова організація, діяльність якої спрямована на підтримку екологічно та соціально відповідального управління лісами та забезпечення невиснажливого використання лісових ресурсів. Тобто знак FSC на деревині або на зробленому з неї товарі — показник того, що продукція виготовляється з деревини з лісу, в якому ведеться відповідальне лісове господарство. На сьогодні FSC представлена у 82 країнах. Загальна площа FSC сертифікованих лісів складає 226,4 млн га. Розвиток FSC сертифікації в Україні триває понад 20 років. Станом на травень 2021 року в Україні сертифіковано 4,4 млн га лісів та видано 129 сертифікатів системи ведення лісового господарства. Лісопромисловий бізнес охоплений 404 сертифікатами ланцюга постачання.
Категорія : Економика


Залишити Коментар