На Рахівщині можна приймати "лісові ванни" (Фото)

липня 01 / 2022
ДП "Ясінянське ЛМГ" інформує:
·
❌Неочікувана війна, що протягом чотирьох місяців триває в Україні🇺🇦, поділила наше життя на до та після. Багато хто не був до неї морально готовим. Для всіх українці війна стала грандіозним стресом та змусила жити з відчуттям постійної небезпеки, розгубленості та страху за власне життя. Весь комплекс почуттів та емоцій спричинений цим важким випробуванням не проходить безслідно для нашого фізичного і душевного здоров’я, як наслідок: порушення сну, відчуття постійної втоми, депресія, панічні атаки тощо.
☝️🧐 Різними психологами та фахівцями медиками на даний час розроблено незчисленну кількість різноманітних терапій і порад щодо методів відновлення емоційного балансу, однак всі спеціалісти сходяться на думці, що найкращим способом перезавантажити думки і по новому адаптуватися до сучасних викликів є природотерапія - відпочинок і спілкування з живою природою. Споглядання за природними явищами, флорою і фауною допомагає відволіктися від важких тривожних думок, щоденних трагічних новин і повернути відчуття контролю над своїм життям та реабілітувати власний емоційний стан.
ℹ️ За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, є 10 різних механізмів корисного впливу природи на наш фізичний і душевний стан. Щодень з’являється дедалі більше свідчень того, що спілкування з природою є корисним для здоров’я.
ℹ️ Науковцем Грегорі Братманом було проведено дослідження в якому взяли участь 60 добровольців. Результати показали, що прогулянка зеленим парком чи лісом знижує тривожність, схильність до нав’язливих думок та вразливість до впливу негативних подразників. Така форма відпочинку також покращує короткочасну пам’ять та сприяє більш тривалому збереженню позитивних емоцій. Прогулянки на свіжому повітрі сприяють припливу енергії та пожвавленню, знижують напруження, допомагають впоратися з гнівом та депресією.
ℹ️ В Японії є традиція, назва якої означає "лісові ванни". Її позитивний вплив на здатність розслабитись та позбавитись стресу визнано на державному рівні. За сприяння уряду Японії були проведені дослідження, що підтвердили та виміряли ефект від перебування в лісі. Учасники дослідження впродовж 15 хвилин гуляли лісом, а потім ще 15 хвилин просто насолоджувались перебуванням у ньому. Науковці виміряли вміст кортизолу в їхній слині, а також їх кров’яний тиск, пульс та динаміку частоти серцевих скорочень і порівняли ці показники з отриманими після такої ж прогулянки містом. В учасників дослідження, що гуляли лісом, відмітили меншу концентрацію кортизолу (який часто називають гормоном стресу), повільніше серцебиття, нижчий тиск, більш жваву активність парасимпатичної нервової системи та нижчу активність симпатичної нервової системи, аніж у тих, хто щойно прогулявся містом.
☝️У розпал літа чудовою базою для природотерапії і прогулянок на свіжому повітрі є територія лісфонду ДП «Ясінянське ЛМГ». Силами підприємства постійно створюються належні умови для комфортного і безпечного відпочинку рекреантів у лісових масивах. На даний час лісівниками облаштовано широку мережу рекреаційної інфраструктури, складовими елементами якої є: 14 прокладених та промаркованих туристичних маршрутів різної складності та протяжності; 30 спеціально облаштованих місць відпочинку; понад 50 облагороджених джерел питної води, частина з яких мінеральні; велика кількість лавочок і місць для зупинки та розпалювання вогнища вздовж туристичних маршрутів і лісових доріг. Для зручного орієнтування подорожуючих створено «Карту туристичних маршрутів, що проходять по території ДП «Ясінянське ЛМГ»», яка надрукована на інформаційних стендах розміщених в межах лісового фонду.
✅ Відпочинок у лісових масивах та рекреаційних зонах ДП «Ясінянське ЛМГ» є безкоштовним, єдиною платою за наданий комфорт є шанобливе і бережливе ставлення до майна і праці лісівників, прибране за собою сміття та дотримання правил пожежної безпеки.
💚 Скорестайтеся дружньою порадою лісівників та психологів і на хвилину станьте для себе лікарем, щоб хоча б на декілька днів, виписати собі власний «зелений рецепт» на мандрівку до лісу чи на природу для відновлення фізичних сил та емоційного відродження так необхідних нам у складний час протистояння з ворогом.
🇺🇦 Віримо у перемогу! Все буде Україна!
















Категорія : Суспільство


Залишити Коментар