У Рахові відбулась виїзна Всеукраїнська колегія Держлісагентства України

червня 26 / 2022

Вперше за останні десять років на Закарпатті відбулась виїзна Всеукраїнська колегія Держлісагентства України. Для нас, лісівників Закарпаття, це велика честь та відповідальність приймати заходи такого роду.

В ході виїзного засідання продемонстрували колегам з усіх регіонів нашу роботу в гірській місцевості, розказали про специфіку лісового господарства регіону.

Лісозаготівля в горах залишається вкрай важкою та небезпечною роботою. На одній з локацій показали колегам-лісівникам як працівники Рахівського лісодослідного господарства трелюють ліс завдяки повітряно-трелювальній установці, яка є екологозберігаючою технікою. Завдяки ній, важкі колоди не тягнуть гірськими схилами і берегами потоків та річок, як це робилося колись і що завдавало непоправної шкоди тонкому і вразливому шарові родючого ґрунту та нищило молоді дерева.

Приділяємо велику увагу лісовідновленню, яке здійснюється на лісотипологічній основі відповідно до лісорослинних умов штучним та природнім способом. Частка природного поновлення в лісах протягом 2006-2021 року зросла від 30,5 % до 62 %, що є позитивною тенденцією, як в екологічному, так і в економічному плані. Продемонстрували колегам деякі ділянки в лісфонді ДП «Мукачівське ЛГ» на яких відбулось природнє поновлення лісу. Наші лісівники стимулюють появу самосівів та підросту деревних порід, ліквідовують ті рослини, які можуть їх заглушити, а також створюють змішані насадження із порід, які відповідають типам лісорослинних умов.

Щодо економічних показників наших державних підприємств, то частка чистого прибутку є одною з найбільших в Карпатському регіоні. Всі лісогосподарські підприємств галузі є бюджетоутворюючим для своїх районів. Аналізуючи період з 2016 по 2022 р. податкове навантаження в лісогосподарських підприємствах в обсягу реалізації деревини зросло до 45%.

За 5 місяців 2022 року підприємствами Закарпатського ОУЛМГ заготовлено 258,5 тис. м³ лісопродукції (що становить 41% річного плану), з них 92,3 тис. м³ від рубок ГК (що становить 35% річного плану). Заготівля за 5 місяців 2022 року становить 75% до відповідного періоду минулого року.

З 01.01.2022 по 31.05.2022 загальний обсяг реалізованої лісопродукції складає 256,8 тис. м.куб.

За 5 місяців 2022 р. державними підприємствами сплачено платежів до бюджетів усіх рівнів та Єдиного соціального внеску 224 млн грн (що на 46 млн грн більше відповідного періоду 2021 року).

Зазначу, що один з основних меседжів колегії- перехід від суцільних до поступових і вибіркових методів заготівлі деревини. Для Закарпаття наближене до природи ведення лісового господарства є перспективним як у гірських, так і рівнинних лісах. Скажу точніше, це основа підтримання стійкості і стабільності лісів. За чіткого дотримання принципів наближеного до природи лісівництва, розважливого підходу і належної організації робіт можна домогтися природного поновлення, сформувати деревостан цільового складу і структури.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар