Понад 30 ліжок передали угорські благодійники переселенцям у Чопі

травня 22 / 2022


19 травня, до Чопської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 імені Іштвана Сечені привезли 32 двоярусні ліжка разом з матрацами. Допомогу зібрали в угорському місті Загонь та передали на потреби навчального закладу, який з перших днів війни приймає вимушених переселенців.

Ференц Папп, консул дипломатичної установи Угорщини в Ужгороді розповів, що таку гуманітарну допомогу було запропоновано та зібрано завдяки ініціативі міської ради населеного пункту Загонь, зокрема міського голови Ласло Гелмеці. Доправили вантаж до міста Чоп завдяки сприяння Генерального консульства Угорщини в Ужгороді.

«Ми могли особисто переконатися у необхідності ліжок та матраців для покращення житлових умов вимушених переселенців, адже, на жаль, не всі вони мають комфортне спальне місце. Багато з них сплять на матрацах або ж розкладних ліжках. Тому двоярусні металеві ліжка стали в нагоді», – додав консул.

Наразі, у стінах навчального закладу проживає 97 вимушених переселенців, які прибули до Закарпаття з місць, де ведуться активні бойові дії. Їх забезпечують безкоштовним триразовим харчуванням та проживанням.

«Ці люди втратили все своє майно, квартири та будинки – вони просто не мають куди повернутися. Саме тому ми намагаємося робити все, аби належним чином забезпечити вимушених переселенців під час їхнього перебування у нашому краї. Ми щиро вдячні будь-якій допомозі, зокрема і Генеральному консульству Угорщини за підтримку, яку воно надає вже далеко не вперше. До сьогоднішнього дня ми не могли забезпечити нормальний нічліг для людей з інвалідністю та пенсіонерів, які проживають у нашому пункті прийому. Вони спали на матрацах на землі і щоразу підійматися та сідати для них було складно. Тому ми вдячні за 64 нові ліжко-місця, які створять для цих людей комфортні умови», – каже Ольга Бідзіля, начальник управління освіти, культури, молоді та спорту Чопської міської ради.

Крім того, в рамках програми «Угорщина допомагає» до закладу почали привозити 100 порцій обідів щодня, що значно розвантажило роботу кухні, адже тут годують усіх вимушених переселенців, які цього потребують та зараз проживають у місті Чоп.

Директор навчального закладу Ласло Мага зауважив, що навчальний заклад протягом майже трьох місяців прийняв сотні переселенців. Були такі, що залишалися усього на одну ніч, адже проїздили Закарпаття транзитом, але багато хто залишився: «Подеколи в нас залишалося й 300 переселенців, яких ми розміщували як могли – всі класи були зайняті розкладними ліжками та матрацами. У спортивний зал ми не поселяли нікого, адже там було холодно, особливо в кінці лютого та березні. Велику допомогу надали та продовжують надавати благодійники, тому ми щиро вдячні всім за підтримку».



Категорія : Суспільство


Залишити Коментар