На Рахівщині активно засаджують городи

травня 12 / 2022

На Рахівщині високим врожаєм овочі та фруктів ніколи не похвалишся. Все через високогірність, та трохи холодніший клімат. Та війна, розв’язана Росією, змусила Рахів’ян знову спробувати, та через можливість продовольчої кризи в країні, засаджувати свої городи які вже давно ніхто не обробляв. І почалося – кожен клаптик землі в саду, на городі, в оселі на підвіконні почали засаджувати продовольством. Кожен місцевий мешканець щось садить.


Пан Юрій розповідає: маємо маленький город. А вже більше десятка років як, з іншої ділянка землі, ми з дружиною зробили клумби, засіяли травичкою, квітами декоративними деревами – щоб як нічого не родить, то хоч навкруги будинку гарно було. Та цього року все змінилося замовили тракторчик, зорали всюди де лиш можна і садимо усі овочі, що ростуть у нашому кліматі. Надіємося що земля давно не оброблена, добре відпочила, і на ціленах дасть врожай. У мене є діти, онуки, надіємося звичайно на перемогу, та що все буде добре, але на жаль мусимо перестрахуватися. А також молимося, щоб Бог подарував нам хороший врожай.

Також одна з добрих господинь Рахівщини, яка живе у високогірному селі, поділилась секретами як досягти гарного врожаю.

Тамара розповідає: – Я сама родом з Молдавії, живу на Рахівщині вже 40 років, коли переїхала сюди, зрозуміла тут нічого не родиться. Та з часом я вивчала, експериментувала, записувала, удобряла, і зараз у мене врожай не гірший ніж у парниках.Саме головне з чого почати коли правильно починати посадку, це однозначно лише у Травні.Починаю з підготовки грядок, посів, прополювання, посадка і перше підживлення. Одним словом, який набір овочів у травні посадите, такий і стіл буде у серпні.

В травні на грядки сію редис, салати, кріп, петрушку, шпинат, моркву і буряк.

Грядки з цибулею сіянкою, посадженою восени, в перші три тижні після появи сходів активно розпушую в міжряддях і поливають при жаркій погоді.

Також в травні оглядаю посадки з полуницею, хворе листя обрізають, а рослини, які під дією льоду опинилися на поверхні, заглиблюють або пересаджують, потім полуницю мульчують компостом, гній не використовую, інакше полуниця піде в бадилля.

На початку другої декади, коли ґрунт прогріється до 10 градусів на глибину до 15 см, висаджують розсаду овочів, сіють гарбузові на грядки.

В кінці місяця на грядки висаджують розсаду капусти, кукурудзу, квасолю та горох, повторно сію редис і зелень.

Через два тижні після висадки будь-якої розсади проводжу першу підгодівлю.

Бажаю всім гарного врожаю. Перемога за нами.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар