Щодня в Закарпатті із загальної кількості викликів «швидкої» від 40 до 50 виїздів – непрофільні

травня 10 / 2022

Війна внесла зміни в робо­ту фахівців 🚑«швидкої», однак, як і ра­ніше, ми виїжджаємо на виклики і рятуємо життя. Однак є "пацієнти-рекордсмени", що викликають "екстренку" десятки та сотні ❗️разів.
📢 Шановні мешканці та гості Закарпаття пам’ятайте, що ☝️кожен необгрунтований або непрофільний виклик за номером «103» може вартувати комусь здоров’я, або навіть життя. Перед тим як викликати екстрену медичну допомогу будь ласка, переконайтесь, що у пацієнта, дійсно, КРИТИЧНИЙ або ЕКСТРЕНИЙ стан що потребує медичної допомоги.
🔴❗️Щодня в Закарпатті із загальної кількості викликів «швидкої» від 40 до 50 виїздів – непрофільні.
Це означає, що медики «екстренки» вимушені виконувати роботу сімейних лікарів та соціальних служб. Серед них виклики не тільки до хронічних хворих, але й і до осіб без певного місця проживання та людей напідпитку. Здебільшого перша категорія пацієнтів знає як правильно викликати «екстренку» і описує симптоми на які медична бригада НЕ МОЖЕ НЕ ВИЇХАТИ, а ось до другої та третьої категорії пацієнтів медиків викликають добросердні та небайдужі перехожі. Працівники Центральної оперативної диспетчерської розповідають, що в них є декілька пацієнтів – «рекордсменів» які викликають «швидку» подекуди кілька разів на добу.
☝️‼️ Наприклад, у с. Великі Лучки Мукачівського району 45-річна Розалія Л. вже роками хворіє на туберкульоз та скаржиться на постійні задухи. Жінка не має паспорта, відтак не може укласти договір із сімейним лікарем на медобслуговування і безкоштовні ліки. Тільки з початку цього року вона і її родичі викликали «швидку» 183 рази!!! Пацієнтка розповідає, що їй важко дихати, медикаменти купити вона неспроможна, отримувати соціальну допомогу за відсутності документів – неможливо. Єдиний порятунок – набрати «103» і сподіватися, що приїдуть медики, вколять рятівні ліки, знімуть напад задухи. Кожен такий виклик не є профільним для «екстренки» і обходиться у суму від 1 220 до 2 000 тисяч гривень. В цих коштах і витрати на пальне, і медикаменти, і зарплата медиків та водіїв і т.д. Щонайменше тільки на обслуговування викликів цієї однієї пацієнтки за 4 місяці з гаманця платників податків пішло близько 250 тисяч гривень!!!
☝️‼️Ще одна пацієнтка-рекордсменка по викликах - 62-річна мешканка обласного центру Ірина Т. Медики Ужгородської «швидкої» розповідають, що немає жодної бригади і жодної зміни хто б не знав цю пані. Винахідлива жінка намагається не викликати «швидку» зі свого номеру телефону, а звертається до перехожих з проханням допомогти. Свідомо відмовляється називати своє прізвище, оскільки знає – оператори диспетчерської можуть відмовити у виїзді бригади. Відтак, п. Ірина має у своєму арсеналі декілька «медичних легенд» (хворе серце, задуха, втрата свідомості, підвищений тиск і т.д.). Коли ж медики приїжджають на виклик, то просить завезти її додому, оскільки дуже погано себе почуває… Інколи, її стан потребує надання медичної допомоги, але аж ніяк не екстреної. З початку року до Ірини Т. ужгородська «швидка» виїжджала 72 рази, що обійшлося майже у 100 тисяч грн.! Разом з тим, медики стверджують, що кількість цих випадків набагато більша, адже якщо пацієнт не називає свого прізвище , то він фіксується як «невідома особа»…
На жаль, дієвий механізм відповідальності за неправдиві, хибні або необґрунтовані виклики не відрегульований законодавством. І хоча за неправдивий виклик екстреної медичної допомоги згідно статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення загрожує штраф від 50 до 200 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (850-3400 грн.), однак ЖОДНОГО випадку притягнення до відповідальності ще не зафіксовано. Для того, щоб задокументувати такий виклик потрібна присутність 👮‍♂️ поліції, яка б оформила протокол про адмінпорушення + пояснювальні записки від самих працівників 🧑‍⚕️👩‍⚕️«швидкої», які виїхали на цей виклик. Разом з тим, в більшості люди, які необґрунтовано викликають «швидку» - з низьким рівнем доходу і переважно старшого віку. Перспектива таких адмінпротоколів зрозуміла…
🤔Ось і виходить зачароване коло: «швидка» НЕ МОЖЕ НЕ ВИЇХАТИ на виклик, коли абонент описує життєзагрожуючи симптоми, але… і не може притягнути до відповідальності, якщо ці симптоми свідомо перебільшені або просто симульовані.
☝️НАГАДУЄМО ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН ПОТРІБНО ТЕЛЕФОНУВАТИ 103
🔴Пацієнт у критичному стані
Критичний стан - це стан, який безпосередньо загрожує життю: відсутність дихання, неефективне дихання, сильна кровотеча та стани зумовлені впливом зовнішніх факторів (удар струмом, блискавкою, тощо), інтоксикацією та отруєнням або гострими та хронічними захворюваннями.
🟠 Пацієнт в екстреному стані.
Екстрений стан пацієнта – той, що несе загрозу життю та здоров’ю і може різко погіршитися у разі несвоєчасного надання допомоги. Такі стани супроводжуються порушенням свідомості, ознаками кровотечі, ознаками гострого коронарного синдрому, розладами дихання, іншими екстреними ознаками або можуть бути зумовленими тими ж чинниками, що й у критичних випадках.
🟡 Категорія не екстрених - виклики, коли стан пацієнта не є невідкладним, а відтермінування надання медичної допомоги не призведе до погіршення стану здоров'я. У такому разі диспетчер служби порекомендує звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація або до найближчого відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Таке звернення може бути передане до чергового центру первинної медико-санітарної допомоги. І якщо не буде такої можливості – диспетчер направить до пацієнта бригаду швидкої, що не виконує критичні або екстрені виклики.
🟢Непрофільне звернення. Диспетчер порекомендує звернутися до лікаря, що надає первинну медичну допомогу, з яким укладена декларація. Йдеться про хворих, стан яких не є невідкладним. За потреби відповідальним медичним працівником оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги має бути надано дистанційну медичну консультацію.
Категорія : Суспільство


sleeping виконуэте роботу семейного ликаря,який не пояснил людям як вони повинниикликати швидку" . Ви молодцы,дуже цікава стаття. Слава Украини!.


sleeping виконуэте роботу семейного ликаря,який не пояснил людям як вони повинниикликати швидку" . Ви молодцы,дуже цікава стаття. Слава Украини!.