10 000 послуг, 10000 людських доль: Як благодійна організація допомагає дітям в біді

квітня 28 / 2022



Від початку російського вторгнення на територію України благодійна організація “СОС Дитячі Містечка”, що працює для сімейного виховання сиріт, розширила перелік своїх обов’язків, аби допомогти всім вразливим категоріям українців, які опинилися у небезпеці.

За 50 днів війни організації спільно з партнерами вдалось допомогти 10 178 людям.

Як саме благодійний фонд допомагав українцям, що планує роботи надалі та хто долучився до підтримки наших сімей — розповідаємо у підсумках нашої роботи за 50 днів війни.

Як СОС Дитячі Містечка допомагали та які наступні плани?

“Пріоритетним для організації стало забезпечити людей матеріальною допомогою та життєво важливими ресурсами, такими як їжа, питна вода, медикаменти та одяг. Багато уваги приділено підтримці ментального здоров’я українців через постійну комунікацію із соціальними працівниками та психологами СОС Дитячі Містечка”, — розповіла про першочергові завдання Дар'я Касьянова, програмна директорка СОС Дитячі Містечка.

Важливим етапом допомоги була евакуація людей на безпечні території Західної України чи за кордон. В першу чергу організація зосередилася на своїй основній цільовій групі: прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. 85 прийомних дітей разом з батьками-вихователями, якими опікуються СОС Дитячі Містечка України, влаштовані в Дитячих Містечках в Польщі - Краснік, Білгорай та Сєдльце; там вони отримали зручне для таких великих сімей житло і постійну підтримку та супровід психолога та соціального працівника. Ще 685 дітей та батьків вихователів українських прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу було влаштовано в СОС Дитячих Містечках країн Центральної Європи.

Важливо те, що ми турбуємось, аби після закінчення війни молоде покоління, яке було змушене евакуюватися за кордон, змогло повернутися додому.

“Допомагаючи українським прийомним сім’ям в евакуації, завдяки нашим європейським колегам ми прослідковуємо, щоб сім’ї не розділялися та обов’язково реєструвалися в консульствах України. Організовуємо їм соціальний супровід за місцем тимчасового влаштування. Ми вдячні європейським друзям за прихисток для наших дітей, але дітям перш за все потрібен свій дім у власній державі”, — розповідає Сергій Лукашов, національний директор МБО "БФ "СОС Дитячі Містечка Україна".

Для інших сімей з дітьми, що тікають від воєнної небезпеки, СОС Дитячі Містечка запустили програму екстреного реагування “СОС Діти”. Проєкт сприяє захисту сімей та дітей внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які постраждали від війни та були вимушені переселитися з небезпечних населених пунктів, до інших регіонів України.

Зокрема, завдяки програмі реалізуються наступні напрямки діяльності:

екстрене транспортування постраждалого населення та покриття пов’язаних з цим витрат;
забезпечення короткострокового проживання та харчування бенефіціарів; надання гуманітарної допомоги;
надання короткострокової психосоціальної підтримки сім’ям з дітьми у притулках, транзитних центрах, центрах тимчасового перебування, місцях скупчення ВПО;
організація дитячих просторів у транзитних центрах, де скупчуються сім’ї з дітьми.
Дев’ять з половиною тисяч людей - батьків і дітей - отримали цю вчасну допомогу, яка допомогла суттєво полегшити їхній фізичний та емоційний стан, а часом і врятувала життя.

Об’єднати увесь світ навколо України!

Від початку війни до нас звернулися безліч іноземних ЗМІ із запитом надати інтерв'ю та висловитися світу. А в березні наші українські прийомні сім'ї в Польщі відвідала Інгрід Йохансен, генеральна виконавча директорка Міжнародної Федерації СОС Дитячі Містечка.


На зустрічі з Інгрід Йохансен обговорили шляхи допомоги українським дітям, зокрема:

тимчасову евакуацію та влаштування в Європі вихованців інтернатних закладів;
співпрацю з урядами європейських держав і міжнародних організацій для захисту прав дитини в Україні;
сприяння післявоєнному реформуванню інтернатної системи в Україні з метою впровадження сімейного виховання дітей.

Також спільно з Міністерством соціальної політики України розпочали співпрацю з міжнародною федерацією СОС Дитячі Містечка задля забезпечення гуманітарних коридорів, захисту прав переміщених дітей та психологічної допомоги постраждалим від війни.

Як ви можете долучитися до допомоги?

Разом нам під силу все, тому просимо не залишатися осторонь у цю складну хвилину.



Категорія : Суспільство


Залишити Коментар