Закарпаття – надійний тил у війні з Росією

березня 31 / 2022


Ключові тези спільного брифінгу пресцентру «Укрінформу» та пресцентру Закарпатської ОВА
Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита:
– Сьогодні область вже прийняла понад 300 тисяч переселенців із різних куточків України. Усім забезпечуємо тимчасове проживання, безкоштовне харчування, відправляємо тих, хто має бажання виїхати, за кордон. Постійно працюємо із закордонними партнерами, отримуємо гуманітарну допомогу, створили логістичні хаби. Кожен, хто прибуває у наш регіон, отримує надійний прихисток та підтримку у цей непростий час.
Близько 2 тисяч квартир в області на стадії завершення, працюємо з банками щодо кредитування, щоб це житло придбавати для переселенців. В Ужгороді за сприяння іноземних партнерів можуть збудувати цілий мікрорайон, з цього приводу тривають перемовини.
Сьогодні 36-ий день війни. Ми розуміємо, що у людей, які до нас приїхали, закінчуються заощадження, тому зараз важливо забезпечити їх роботою. Наше завдання – допомагати, зокрема, і з релокацією бізнесу. Розробляємо каталог, у якому будуть внесені відомості про міста та селища Закарпатської області, щоб підприємці з усієї України могли отримати в зручному форматі вичерпну інформацію про потужності кожної окремої ОТГ.
Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв:
– Із 24 лютого, першого дня війни, ми розпочали роботу для підтримки переселенців. Запрацювали центри гуманітарної допомоги, ужгородці приносили все необхідне, активно включилися волонтери. Жодна людина не залишилася ночувати на вулиці, усіх прихистили, нагодували, надали допомогу. Учора з міністром Олексієм Чернишовим побували у колишньому ресторані «Дельфін», де переселенці безкоштовно харчуються, люди вдячні всім – владі, волонтерам, бізнесу.
У перші дні на кордоні було до 5 тисяч людей, усіх треба було зустріти, підвезти до місць розміщень або до пунктів пропуску, нагодувати, надати необхідну допомогу.
Хоч ми і говорили, що Ужгород не має можливості більше приймати людей, але продовжуємо зустрічати з потягів, шукаємо можливість поселяти людей, особливо жінок із дітьми. Підключилися до прийому внутрішньо переміщених осіб і сусідні ОТГ.
Відзавтра будемо приймати документи на компенсацію за комунальні послуги людям, які безкоштовно прихистили вимушених переселенців. У ЦНАПі і в департаменті соціальної політики реєструємо людей, які хочуть отримати статус внутрішньо переміщеної особи.
Організували навчання для понад 1000 дітей переселенців у наших школах, зараз разом із ужгородськими школярами вони навчаються дистанційно.
Збираємо інформацію від переселенців про їхні професії, з підприємцями обговорюємо, які потреби у робочій силі у них. Найперше – це сфера обслуговування, громадського харчування, молодшого і середнього медичного персоналу тощо.
Керівник пресцентру «Укрінформу» Сергій Сай-Боднар:
– Не повірив би ще кілька років тому, що Росія буде воювати проти України. Ми живемо біля Києва, на Закарпаття їхали, зупиняючись на Вінниччині, Житомирщині, Рівненщині. Щиро вдячні закарпатцям за прийом, за можливість, крім усього, зробити тут віддалене робоче місце. Дякую владі Закарпаття, Ужгорода за підтримку вимушених переселенців, за такий собі колективний акт доброї волі. Сподіваюся, так буде до переможного кінця, поки ми не роз’їдемося по домівках. Закарпаття – затишний теплий прихисток, хочу, щоб про це знали в усьому світі.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар