Волонтерський рух у громаді: підтримують захисників та допомагають переселенцям (Фото)

березня 04 / 2022
Вранці 24 лютого Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону. І ось вже більше тижня військові Збройних Сил України та територіальної оборони чинять гідний опір та дають відсіч агресору, не жаліючи ні здоров’я, ні свого життя.
Тисячі українців через бойові дії втратили житло, опинилися у складних життєвих обставинах, були вимушені втікати з міст, що палають. У пошуку прихистку українці масово їдуть до західних областей чи Європи. Лише у Дубівській громаді, за офіційними даними, поселилося понад 300 вимушених переселенців, а неофіційно – понад 700 осіб. Частина приїжджих поселилася у приватному секторі, а частина – у готелях та садибах. Крім того, безкоштовним помешканням їх забезпечує селищна рада. Внутрішньо переміщеним особам надається житло у гуртожитку Закарпатського політехнічного фахового коледжу та у приміщенні колишнього дитячого відділення Дубівської лікарні.
Непоодинокі випадки, коли чоловіки поселяють у громаді своїх дружин і дітей, а самі беруть повістки та йдуть до військкоматів. Так, вже 30 таких переселенців поповнили лави Збройних Сил України та тероборони.
Також записуються у добровольці й самі мешканці громади. Нині 12 чоловіків з Дубового та Калин вже зі зброєю у руках захищають Батьківщину.
Аби підтримати воїнів та переселенців, у Дубівській громаді активізувався волонтерський рух.
Так, Дубівська селищна рада для організації роботи військовослужбовців передала Тячівському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки два вантажні автомобілі – ГАЗ-53,ГАЗ-52, шкільний автобус, три ноутбуки, два комп’ютери та один принтер, а також 200 л палива.
З початку бойових дій місцеві волонтери організували збір гуманітарної допомоги для потреб військових та переселенців. Так, дубівчанин Юрій Гарагаль з однодумцями проводять у будинку культури збір речей першої необхідності для бійців 128 бригади. За кілька днів зусиллями місцевих мешканців, колективів освітніх закладів та підприємців зібрано два мікроавтобуси такої допомоги та доставлено закарпатським бійцям. Збір допомоги триває і надалі.
Також проводиться збір допомоги для військових та переселенців у приміщенні Закарпатського політехнічного фахового коледжу (у технікумі). Сюди місцеві мешканці приносять харчі, крупи, засоби гігієни, одяг, покривала та подушки, матраци. До пункту прибули вчора та сьогодні два вантажі гуманітарної допомоги від чеського народу.
І сюди ж приходять переселенці, аби отримати гуманітарну допомогу. Тут кожен з них може взяти подушки чи покривала, крупи, консервацію, засоби гігієни чи одяг. Це є своєрідним пунктом підтримки вимушено переміщених осіб.
Крім того, надає громада й допомогу й за межами громади тим особам, які опинилися у складних життєвих обставинах через військові дії. Так, за підтримки отця Теодора було проведено збір одягу, засобів гігієни та харчів для малюків від 5 місяців до 5 років, які втратили житло, і відправлено у Маріуполь.
Пункт збору допомоги як для військових, так і для переселенців діє у Краснянському ЗЗСО І-ІІІ ст. Місцеве населення активно приносить сюди засоби гігієни, ліки, одяг та харчі для військових та потребуючих.
Активно працюють й волонтери – працівники відділу культури, Молодіжна рада, педагоги, місцеві жінки, молоді хлопці та дівчата, навіть дівчата-переселенки - у бібліотеці смт Дубове та у Калинівському ОЗЗСО І-ІІІ ст., де в’яжуть маскувальні сітки для наших бійців.
Тішить, що мешканці громади дуже швидко об’єднались та зреагували на потребу підтримати наших захисників, які сьогодні дають гідну відсіч армії агресора, та проявляють турботу і піклування до переселенців! Разом ми сила!
P.S.: Просимо внутрішньо переміщених осіб звернутися до селищної ради для реєстрації – хто, проживає у Дубовому – до Дубівської селищної ради, а хто, поселився у Красній чи Калинах, - у старостинські округи. На підставі реєстрації переселенці зможуть отримати у пунктах збору гуманітарну допомогу.




Категорія : Суспільство


Залишити Коментар