Як виховати в учнів культуру поводження зі сміттям: в Ужгороді презентували методичний посібник для вчителів

лютого 17 / 2022

Сьогодні в облдержадміністрації презентували методичний посібник для вчителів «Виховання в учнів культури сортування побутових відходів».

Директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Юрій Шпонтак наголосив на актуальності теми правильного поводження зі сміттям.

«Для популяризації культури сортування відходів передусім постараємося забезпечити відповідним інвентарем школи тих громад, які не спроможні його закупити, – зазначив Юрій Шпонтак. – Такі баки для сортування уже є в школах Колочавської, Синевирської, Пилипецької та Керецьківської ТГ. Ці громади стали одними з перших, адже активно беруть участь в екологічних ініціативах, грантових проєктах».

За його словами, методичка уже доступна в електронному форматі, тож учитель може обрати тему уроку, проводити заняття у формі гри і зробити навчальний процес ще цікавішим.

Як повідомив директор Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Ярослав Сивохоп, такий посібник – хороший початок для формування у молодшого покоління екологічного та свідомого ставлення до навколишнього середовища. Праця практико-орієнтована, оскільки серед авторів – вчителі, які відповідною роботою займаються багато років.

«Практичні навички щодо виховання в учнів культури сортування побутових відхотів – основне, що несе в собі книга. Для нас важливо, аби вся ця інформація була поширена для великої кількості закладів. Над цим і будемо працювати далі», – наголосив Ярослав Сивохоп.

У посібнику є QR-коди, за якими містяться відео уроки. Це також напрацювання багатьох громадських об'єднань та екологічних спільнот, додав Михайло Данканич, керівник ГО «Платформа розвиткових проєктів “Пріоритет”».

«Один посібник не розв'язує проблему – це лише перший крок. Наступний – аби ті школи, котрі бажатимуть ним користуватися, мали можливість отримати й інфраструктуру для цього, тобто контейнери, щоб діти могли викидати відходи в них, а не в загальний бак», – підкреслив Михайло Данканич.

«Маємо надію, що методичка стане частиною культури правильного поводження зі сміттям, та найперше – це бажання змінити нашу сьогоднішню ситуацію з побутовими відходами», – підсумував Юрій Шпонтак.

Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти та ГО «Платформа розвиткових проєктів “Пріоритет”» проведуть навчання для педагогів та обласний вебінар-практикум, де всі охочі зможуть поспілкуватися з авторами посібника, отримати поради та сертифікат про підвищення кваліфікації.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар