У Закарпатті у два етапи пройде кампанія з імунізації від поліомієліту

січня 26 / 2022



На Закарпатті минулого та вже цього року підтвердили 2 випадки інфікування поліовірусом дітей з в’ялим паралічем. Ще одній дитині це захворювання діагностували на Рівненщині. Здавалося б, це одиничні випадки, однак ситуація для всієї країни стає загрозливою.

Особливо зважаючи на те, що рівень імунізації в Україні загалом та в області зокрема недостатній.

За словами першого заступника голови облдержадміністрації Мирослава Білецького, на Закарпатті щеплення від поліомієліту отримали лише 65,7 % дітей у віці до 1 року.

Захворювання несе загрозу невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям невиліковним паралічем і навіть смертю упродовж кількох годин.

«У 5-10% випадків паралізовані внаслідок поліомієліту помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до поліо діти до 6 років», – прокоментував Мирослав Білецький.

Аби уникнути спалаху серйозного захворювання, ліків від якого не існує, 1 лютого в Україні стартує кампанія імунізації дітей. Вона відбуватиметься у всіх регіонах країни у межах Плану реагування на спалах захворювання в Україні.

План передбачає 2 етапи.

Перший етап триватиме три тижні, починаючи з 1 лютого. Він передбачає щеплення дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ). У межах цього етапу планують імунізувати близько 140 тисяч дітей.

На другому етапі щеплюватимуть оральною поліовакциною (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років, незалежно від наявності щеплень відповідно до Національного календаря. Цей крок потрібен для того, щоб зупинити циркуляцію вірусу та захистити дітей від інфікування.

Як і всі інші щеплення відповідно до Національного календаря, вакцину від поліомієліту можна отримати безоплатно у сімейного лікаря чи найближчій амбулаторії.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар